DOK TRAJU SASTANCI VISOKIH ZVANIČNIKA: Ulice Hamburga postale ratna zona, Melania Trump i zvaničnici pojedinih zemalja zarobljeni u hotelima

Zbog velikih protesta protiv globalizacije supruga predsjednika SAD Melania Trump ne može da izađe iz hotela u Hamburgu i pridruži se supružnicima drugih vođa koji prisustvuju samitu G20.

Njena portparolka Stephany Grisham rekla je da policija zbog demonstranata nije odobrila Melaniji Trump da napusti gostinjsku kuću vlade gdje su odsjeli ona i njen suprug Donald. Melania Trump je na Twitteru napisala da misli na povrijeđene u protestima koji su počeli sinoć i izrazila nadu da su svi bezbjedni.

Po navodima policije, u jučerašnjim sukobima s demonstrantima povrijeđeno je 111 policajaca, a sukobi traju i danas. Suprug njemačke kancelarke je trebalo da Melaniu Trump i druge supružnike vođa zemalja G20 povede u razgledanje Hamburga brodom, na ručak i u centar za kontrolu klime.

Aktivisti protiv globalizacije zapalili su desetine automobila i pokušali da blokiraju učesnike samita da stignu do konferencijske sale. Australijski premijer  Malcolm Turnbull napisao je na Twitteru da su on i indonežanski predsjednik Joko Widodo također blokirani u hotelu. Policiju koja štiti hotel gdje je odsjeo Turnbull napali su demonstranti.

Trump želi progurati svoju ekonomsku nacionalističku agendu

Sa druge strane, njemačka kancelarka Angela Merkel službeno je u petak izrazila dobrodošlicu liderima zemalja G20 na samitu u Hamburgu, dok iza kulisa delegacije pokušavaju premostiti razmimoilaženja i dogovoriti se oko završne deklaracije.

Samit je već poslužio da se istakne duboki ponor koji se otvorio između predsjednika SAD-a Donalda Trampa i mnogih čelnika G20 oko pitanja trgovine, klimatskih promjena i migracija, s obzirom da Tramp u završnu deklaraciju želi uvrstiti svoju ekonomsku nacionalističku agendu. Petak će takođe biti dan kada će se u četiri oka prvi puta sastati Tramp i ruski predsjednik Vladimir Putin. Analitičari predviđaju da će sastanak na vrhu G20 ovaj vikend u Hamburgu biti vjerovatno najnapetiji od osnivanja foruma 2008.

Novi sukobi policije i demonstranata izbili su u petak ujutro u Hamburgu pred početak dvodnevnog samita G20, zemalja s najsnažnijim ekonomijama u svijetu. Demonstranti su  napali policijsku stanicu u četvrti Altona, zapalili policijska patrolna vozila i bacali zapaljiva sredstva u blizini željezničke stanice, nakon čega je policija uputila upozorenje građanima da izbjegavaju to područje i drže se podalje od  demonstranata.

Više vozila je zapaljeno i na bulevaru Elbchausee, iznad zapadnog dijela grada diže se gusti crni dim. Stotine demonstranata u raznim dijelovima grada pokušavaju probiti policijske kordone kako bi poremetili početak samita. Iako policija poziva demonstrante da se mirno raziđu, sukobi su ipak izbili, posebno na dokovima Elbe i kod prometnog čvora Berliner Tor, prenosi Hina.

Papa liderima G20:Apsolutni prioritet siromašni i izbjeglice

Papa Franja je danas zatražio od lidera G20 da im na samitu prioriteti budu siromašni ljudi i izbjeglice, prenosi AP. Navodi se da je papa poručio da je “u srcima i mislima lidera, kao i u svakoj fazi preduzimanja političkih mjera, neophodno odrediti kao apsolutni prioritet siromašne, izbjeglice, one koji pate, raseljene, isključene iz društva bez nacionalne, rasne, vjerske i kulturne odrednice”.

Papa je zatražio od lidera odbacivanje oružanih sukoba i okonačanje “besmislenih masakra”. Prema papinim riječima, cilj G20 jeste “mirno razrješenje ekonomskih razlika”. On je kazao da lideri treba da duboko razmisle o činjenici da samit okuplja 20 nacija koje predstavljaju 90 odsto proizvođača robe i usluga u svijetu, dok su oni koji najviše pate manje predstavljeni na svjetskoj sceni.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj