(FOTO/VIDEO) HAOS U HAMBURGU: Napad na policiju tokom protesta protiv ‘G20’

 U jučerašnjim prosvjedima u Hamburgu protiv summita G20 ozlijeđeno je više od 70 policajaca, a broj ozlijeđenih prosvjednika se još uvijek ne zna.

Haos u Hamburgu: Napad na policiju tokom protesta protiv 'G20'

Prosvjednici su na policajce bacali boce, kamenje i petarde, a oni su odgovorili vodenim topovima i suzavcem. Zapaljeno je nekoliko vozila, oštećeni brojni izlozi, a u nekim četvrtima podignute su barikade. I to je samo djelić onoga što se u Hamburgu događalo jučer, prvog dana summita 20 najvećih gospodarstava svijeta.

Nastavak prosvjeda očekuje se i danas. Krajnja ljevica na današnjim prosvjedima najavljuje dodatne nerede, a glavni prosvjed nadzirat će čak 20.000 policajaca. 

Prosvjednici žele prekinuti summit jer smatraju da nije uspio riješiti pitanje svjetskog mira, klimatskih promjena ni sve veće nejednakosti u svijetu. Glavna meta prosvjednika je američki predsjednik Donald Trump. On je u Hamburg došao tražiti trgovinska pravila koja bi išla u korist Amerike, a prosvjednici, iako s njim dijele nesklonost globalizaciji, zahtijevaju veća prava za siromašne, bez obzira na to gdje žive.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj