LIDERI NJEMAČKE, FRANCUSKE I RUSIJE O UKRAJINI! Macron: Ostvaren “opipljiv napredak” u odnosima Francuske i Rusije

Njemačka vlada navodi u krartkom saopćenju da su se kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i ruski predsjednik Vladimir Putin saglasili na marginama samita G20 da se primirje dogovoreno u okviru mirovnog sporazuma iz 2015. mora “sveobuhvatno provesti”.


 Merkel i ondašnji francuski predsjednik Francois Hollande posredovali su u postizanju tog sporazuma, dogovorenog u bjeloruskoj prijestonici Minsku, ali se pokazalo da ga je teško provesti.

Njemačka i Francuska predvodile su diplomatske napore na rješenju sukoba u istočnoj Ukramnjini skupa s Rusijom i Ukrajinom, koja nije članica G20. Današnji sastanak u Hamburgu uveo je novog francuskog čelnika Macrona u mirovni proces o rješenju ukrajinske krize, prenosi Associated Press.

Macron: Ostvaren “opipljiv napredak” u odnosima Francuske i Rusije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u subotu da je poručio svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da su dvije zemlje ostvarile “opipljiv” napredak u bilateralnim odnosima, koji bi mogli ući u novu fazu.

Dvojica predsjednika prvi put su se sastali 29. maja.

Po pitanju bilateralnih i regionalnih odnosa, pozdravljam kvalitet i intenzitet rada započetog otada – izjavio je Macron, koji je držao Putina da čeka dvadesetak minuta, uoči njihovog sastanka iza zatvorenih vrata.

Zato mislim da sada možemo krenuti u novu fazu jer smo obojica uvidjeli da radimo ono što govorimo – kazao je Macron, prenosi Reuters.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj