NEVJEROVATNA PRIČA IZ MEKSIKA: Grad koji je protjerao sve kriminalce i političare postao je pravi mali raj na zemlji

Oni koji tvrde kako zajednica ne može funkcionirati bez državnog autoriteta, slobodno mogu baciti oko na Cherán jer se, eto… može!

Cherán je maleni gradić u meksičkoj saveznoj državi Michoacán koji sa svojih 13-ak tisuća stanovnika nije gotovo nikakav faktor niti na lokalnoj, a kamoli globalnoj razini. Jedino po čemu je bio donekle poznat jest činjenica da se nalazi na jednom od najopasnijih teritorija na planeti i području koje je doslovno pod kontrolom narko-kartela te da je okružen prašumom koju su prije par godina počeli krčiti bogati kriminalci u sprezi s lokalnim političarima, kako bi napravili mjesta za plantaže avokada.

Takva nebriga o prirodi je dovela do revolta lokalnog stanovništva, a kada se krčenje ozbiljno približilo izvorima vode koji znače život za lokalce, stvari su počele izmicati kontroli. Ono što se dogodilo nije očekivao apsolutno nitko…

cheran 2cheran 3cheran 4

Margarita Elvira Romero je bila jedna od mještanki koje su odlučile uzeti stvar u svoje ruke i otići direktno do ekipe koja krči šumu kako bi ih odgovorili od daljnjeg uništavanja. Naišli su na uvrede i prijetnje oružjem te su se morale vratiti natrag u gradić, gdje su organizirale zasjedu za drvosječe koji su vraćali s posla.

Kada su ih ulovili, zatočili su ih u lokalnu crkvu i čekale da njihovi kolege krenu po njih. Uskoro je pozvana policija, a okupili su se i lokalni političari koji su nasilno željeli riješiti ovu situaciju, ali nisu očekivali kako će se grad gotovo u trenu ujediniti i stati na stranu grupice hrabrih žena. Svi su izašli na ulice s bilo kakvim komadom koji može poslužiti kao oružje, te su doslovno istjerali iz grada sve drvosječe i njihove nadređene, a slijedili su ih i svi lokalni političari koji su bili u sprezi s kriminalcima i narko-kartelima te policija koja je bila na njihovoj plaći.

Battling Mexico’s Illegal Logging Trade – reportaža:

Sve se to dogodilo 2011. godine, a Cherán je i dalje bez drvosječa, političara i policije. I kažu kako im je život predivan. Zakon i red održava lokalna milicija zvana Ronda Comunitaria, a pošto su sve političke stranke zabranjene, gradićem vladaju od naroda izabrani dužnosnici koji na funkciji mogu biti najviše tri godine.

U saveznoj državi koja je sinonim za kriminal, stopa kriminala u Cheránu je dovedena na minimum, a osim sitnih razbojstava i prekršaja uzrokovanih alkoholom, većih problema poput ubojstava i otmica nema. Čak se i ozbiljno osakaćena prašuma počela polagano oporavljati, a kako bi se izbjegao povratak na staro, kontrolne točke i svakodnevne patrole paze da ne dođe do nekakve odmazde protjeranih ili nekakvog pokušaja ponovnog preuzimanja kontrole u gradu.

Mnoge su zajednice u proteklih par godina pokušale i kopirati ono što je postignuto u Cheránu, ali nisu uspjele, prvenstveno jer je nedostajalo zajedništva. Eh, šteta što toga niti kod nas nema… već bismo sutra mogli katapultirati sve političare i kriminalce i živjeti u blagostanju!

 

 

(Global CIR/Idesh.net)

Komentiraj