UMJESTO NAJAVLJENIH POLA, RAZGOVARALI DVA SATA: Da li su Trump i Putin približili stavove o Ukrajini i Siriji?

Američki i ruski predsjednik Donald Trump i Vladimir Putin održali su u petak, na marginama summita G20 u Hamburgu, svoj prvi sastanak. Iako je sastanak trebao trajati 35 minuta, trajao je više od dva sata.

“Čast je naći se s vama”, rekao je Trump na početku sastankadodajući spasibo  (hvala na ruskom). “Drago mi je da sam vas sreo osobno”, dodao je Putin, naglasivši kako se nada da će sastanak donijeti rezultate.

 

Nije odgovorio na pitanje

Reuters prenosi da Tramp nije odgovorio na novinarsko pitanje  o ruskom miješanju u predsjedničke izbore u SAD. AP navodi da je uz Trampa, koji je sjedio ispred američke zastave s prstima postavljanim u obliku izvrnutog trokuta, bio državni sekretar SAD Rex Tillerson, dok Putina opisuje kao blago pognutog u stolici, kako je trljao prste dok se Tramp obraćao novinarima. Blizu ruskog predsjednika sjedio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

“Imali smo vrlo dugu raspravu s američkim predsjednikom. Otvorili smo mnoge teme, uključujući Ukrajinu, Siriju i bilateralne odnose. Razgovarali smo također i o borbi protiv terorizma, kao i o sigurnosti na internetu”, rekao je Putin nakon sastanka, prenosi Russia Today.

Kako pišu ruski mediji, Trump odustaje od zahtjeva da sirijski predsjednik Bašar al-Asad mora otići sa svoje pozicije. On je stalno bio kamen spoticanja u odnosima SAD-a i Rusije u Siriji. Osim toga, suglasni su i s ruskim prijedlogom o zonama sigurnosti te su se dogovorili o primirju koje počinje u nedjelju, 9. jula u podne po lokalnom vremenu.

 Amerikanci su se, kažu, obvezali da neće napadati dijelove Sirije koje kontroliraju snage odane Bašaru al-Asadu, niti će na ta područja slati svoju vojsku, a neće biti ni suprotno.

‘Trgovina’ Sirijom i Ukrajinom?

Što se tiče Ukrajine, Putin traži da SAD pritisne vlasti u Kijevu da ispune svoj dio Sporazuma iz Minska, pogotovo onaj koji predviđa ustavne promjene i posebni status te posebne političke i gospodarske odnose tih odmetnutih dijelova istočne Ukrajine s Rusijom. Ukrajina se boji da je to stvaranje svojevrsne “Republike Ruske” kao u BiH, koja Ukrajini neće dati mogućnost da se razvija kao punopravna država. To je po Rusima osnovni zahtjev koji će omogućiti da se riješi ukrajinski problem.

Američki predsjednik Donald Trump “pritisnuo” je u petak u Hamburgu ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016., rekao je državni tajnik SAD-a Rex Tillerson. Putin je ranije zanijekao bilo kakvo uplitanje u izborni proces u SAD-u, a Moskva je zatražila dokaze za te optužbe.

Trump je tijekom predizborne kampanje obećao obnovu veza s Moskvom. No, na tom planu nije puno postigao, jer je njegova administracija suočena s istragama oko ruskog mješanja u izbore i veza između Trumpove kampanje s Moskvom. Trump je u više navrata ustvrdio da nije “petljao” s Rusijom. Govoreći na marginama summita G20 u Hamburgu, Tillerson je rekao da su dvojica čelnika imala “vrlo snažnu i dugu razmjenu mišljenja o toj temi. Predsjednik (Trump) je više puta pritisnuo predsjednika Putina u vezi s ruskim uplitanjem”, rekao je.

‘Optužbe za rusko mješanje u američke izbore nisu istinite’

“Dvojica čelnika suglasila su se da je to ključna prepreka napretku američko-ruskih odnosa”, istaknuo je Tillerson. Složili su se da će se obvezati na “nemješanje u unutarnje stvari SAD-a i naše demokratske procese, kao i one u drugim zemljama”, dodao je.

No, ruski ministar vanjskih poslova Lavrov kasnije je istaknuo kako je Trump prihvatio Putinovu ocijenu da optužbe za rusko mješanje u američke izbore nisu istinite. Tillerson je ocijenio da se dvije države možda nikada neće složiti oko toga što se zapravo dogodilo.

“Mislim da je u ovome trenutku predsjednik Trump s pravom fokusiran kako krenuti naprijed od nečega oko čega se u ovome trenutku ne možemo složiti”, rekao je američki državi tajnik.

Ovaj razgovor, kao i cijeli Summit u Hamburgu se, inače, održava u sjeni velikih skoba prosvjednika i policije. Prosvjednici su napali policijsku postaju u četvrti Altona, zapalili policijska patrolna vozila i bacali zapaljiva sredstva u blizini željezničke postaje, nakon čega je policija uputila upozorenje građanima da izbjegavaju to područje i drže se podalje od prosvjednika.

Policija je javila da je broj ozlijeđenih policajaca porastao na 159, a 45 prosvjednika je privedeno.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj