ZAŠTO JE PUTIN LETIO 500 KILOMETARA DUŽE? Zrakoplov ruskog predsjednika na letu za Hamburg izbjegao Poljsku i baltičke zemlje

Zrakoplov ruskog predsjednika Vladimira Putina na letu za summit G20 u Njemačkoj letio je 500 kilometara duže kako ne bi prošao kroz zračni prostor članica NATO-a Poljske i baltičkih država, pokazuju tehnički podaci.

Foto: AP, Vladimir Putin i Sergej Šojgu

Prema internetskoj stranici FlightRadar24, zrakoplov je na letu iz Moskve prema Hamburgu skrenuo s izravne rute preko Bjelorusije i Poljske, nekoć članice sovjetskog bloka koja se nakon pada komunizma priključila Sjevernoatlanskom savezu.

Umjesto toga, Putinov Iljušin je letio preko Baltičkog mora, neutralne Finske i Švedske prije nego što je ušao u zračni prostor članica NATO-a Danske i Njemačke.

Putin je preko istočnih članica NATO-a ranije letio nekoliko puta. Stoga nije jasno zašto je ovoga puta zrakoplov letio duljom rutom kojom je također izbjegao zračne prostore baltičkih država, bivših sovjetskih republika  koje su, poput Poljske, članice EU-a i NATO-a.

Poljska, Litva, Latvija i Estonija posebno su kritične perma Moskvi otkako je Rusija pripojila 2014. ukrajinski poluotok Krim.

Ta je regija u središtu napetosti između Rusije i zapadnih saveznika, jer su u njoj, na nezadovoljstvo Moskve, rapoređeni američki i vojnici NATO-a.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj