BRITANSKA POLITIČKA DOKTRINA? Češki predsjednik: Oduvijek vodimo rat sa muslimanima, Srbi su evropske vrijednosti branili još u Kosovskom boju

Predsjednik Češke Miloše Zeman uvjeren je da je dolazak migranata u Evropu organizovan i smatra da Evropi prijeti novi izbjeglički talas sa Bliskog istoka i Afrike.

Islamska kultura nespojiva sa evropskom

Govori se o tome da je u Africi za migraciju u Evropu već pripremljeno minimalno nekoliko miliona ljudi. Zbog toga što je riječ najvećim dijelom o muslimanima, čija je kultura nespojiva sa evropskom, ne vjerujrm da je moguća njihova asimilacija”, rekao je Zeman za “Novosti”.

Kada pogledate historiju Evrope bio je to, u stvari, neprekidni rat sa muslimanima. Upravo je to Srbija doživjela na sopstvenoj koži, između ostalog i na Kosovu polju“, tvrdi Zeman, govoreći o migrantskom pritisku na Evropu.

Na konstataciju novinara da je EU stalno pritiskala i ucjenjivala Srbiju po pitanju Kosova i Republike Srpske i na pitanje kako bi Češka reagovala da je bila izložena takvim ucenama, Zeman kaže:

Svakom ucjenjivaču treba se suprotstaviti odmah na početku jer ako ustuknete pred ucjenjivačem nećete ga primiriti već će imati sve veće i veće zahtjeve.”

Trump radi ono što je obećao biračima

Upitan o odnosu prema Rusiji česki predsednik kaže da je on određen time što je Rusija značajan trgovinski partner Češke Republike.

A moj interes je da podržim ekonomsku diplomatiju i da imam dobre odnose sa svim – ponavljam – svim značajnim zemljama, Šar de Gol je to nazivo strategijom svih azimuta”, rekao je on.

Na podsjećanje da je bio jedini predsjednik u Evropi koji je prije američkih izbora podržao Donalda Trampa (što nije tačno, budući da je Trumpov  izbor podrzao i Viktor Orban op. Global CIR-a) na pitanje kako sada ocjenjuje njegovu politku, Zeman kaže:

Naravno da ću još sačekati sa ocjenama, ali za sada se čini da radi ono što je biračima obećao prije izbora”, rekao je on.

Zeman smatra i da su sve obojene revolucije – od onih u arapskom svijetu, do onih na primjer u Gruziji i Ukrajini, završene potpunim neuspjehom.

Put svile najveći projekat u historiji

On je još rekao i da je novi “Put svile” najveći infrastrukturni projekat u modernoj historiji i procjenjuje se da će vrijednost te investicije biti 12 puta veća od sredstava uloženih u “Maršalov plan”, što govori o značaju te investicije.

Zeman dodaje da Češka i Srbija imaju dobre odnose sa Kinom i da se po tome razlikuju od od nekih drugih zemalja članica EU koje pokušavaju da KIni uvedu embargo, a ne shvataju da je Kina danas najveća svjetska ekonomija i da će svaki embargo na kraju da se okrene protiv njih samih.

Inače, Češka uz Poljsku, Slovačku i Mađarsku čini ‘Višegradsku grupu’, skupinu EU država koje se protive prenošenju nadležnosti na EU te koje održavaju dobre odnose sa Londonom i Washingtonom. Zemlje V4 poznate su po jakom antimigrantskom i islamofobnom pokretu koji je stavio na kušnju odnose sa Briselom i Berlinom u jeku migrantske krize.

 

(Global CIR/B92)

1 Komentaron this Post

  1. Rusko

    ološ

    Reply

Komentiraj