PREVIŠE SMO BOGATI DA BI NAS BRINULA SAUDIJA! Iz Katara prkose: Obveznice Bahreina i Egipta na razini su smeća, a Rijad ima velikih financijskih problema

Nakon što su druge zaljevske zemlje najavile nove sankcije za Katar, bogata arapska državica, koja se prije mjesec dana našla pod blokadom moćnih susjeda na čelu sa Saudijskom Arabijom, samouvjereno je odvratila kako je “previše bogata da bi se zabrinjavala zbog toga što misli Saudijska Arabija.

Ali Šarif al-Emadi, katarski ministar financija, rekao je Timesu da se zbog golemih novčanih rezervi, akumuliranih nakon desetljeća prodaje prirodnog plina, zemlja ne zabrinjava zbog najave jer zna da može izdržati sankcije. Ovakav komentar šamar je Rijadu i skupini zemalja koje podržavaju moćnu saudijsku kraljevsku obitelj na njegovu čelu, a to su UAE, Egipat i Bahrein.

Imamo fond s 250 posto BDP-a, imamo rezerve katarske središnje banke i strateške rezerve Ministarstva financija”, poručio je  ministar.

Obveznice Bahreina i Egipta na razini su smeća, a Rijad ima velikih financijskih problema”, izjavio je, objašnjavajući da Katar, iako je i njemu snižen rejting zbog blokade, 40 posto brže raste nego najbliža iduća zaljevska zemlja. Među zahtjevima koje su Kataru postavili susjedi je i gašenje al-Jazeere.

Četiri zemlje susrele su se u Kairu i iako se spekuliralo da će izbaciti Katar iz Vijeća za zaljevsku suradnju ili mu nametnuti sankcije, o tome u zajedničkom priopćenju nije bilo ni riječi. “Poduzet ćemo sve pravne, ekonomske i političke mjere da zaštitimo sigurnost, prava i stabilnost naših zemalja”, navele su.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj