ZBOG STAVA WASHINGTONA: Erdogan se distancirao od sporazuma o klimi

Erdogan je kazao da američka odluka da se povuče iz sporazuma znači da jeTurska manje spremna ratificirati taj sporazum jer američki potez ugrožava kompenzaciju koja je obećana zemljama u razvoju.

Turski predsjednik kazao je da je, kada je njegova zemlja potpisala taj sporazum, Francuska obećala Turskoj neke kompenzacije zbog financijskih troškova koje bi prihvaćanje sporazuma moglo donijeti njegovoj zemlji.

“Tako smo kazali da ako se to dogodi tada će sporazum biti ratificiran u parlamentu. U suprotnome neće”, rekao je Erdogan na tiskovnoj konferenciji, dodajući da turski parlament još nije odobrio sporazum.

“Stoga nakon ovog koraka koji poduzima SAD naša pozicija bliža je tome da sporazum ne prođe u parlamentu”, rekao je turski predsjednik istaknuvši da njegovu zemlju više treba gledati kao na zemlju u razvoju nego li kao na razvijenu zemlju ako se želi prihvaćanje Pariškog sporazuma u turskom parlamentu.

“Kazao sam gospodinu Macronu i gospođi Merkel da dok ne budu ispunjena obećanja koja su nam dana do tada to neće proći u parlamentu”, dodao je Erdogan.

Ovakvim podilaženje Trumpovoj politici, Erdogan se nada da će riješiti jedan drugi problem.

Turski predsjednik izjavio je da Turska neće biti pasivna pošto je oružje poslato kurdskim borcima na njenoj južnoj granici i upozorio da će Ankara odgovoriti na svaku prijetnju po nacionalnu bezbjednost.

“Sigurno nećemo ćutati i bez odgovora na podršku i naoružavanje terorističkih organizacija kod naših granica i formiranje terorističkih ostrva u regionu. Nećemo oklijevati da iskoristimo pravo na samoodbranu od formacija koje prijete bezbjednosti naše zemlje”, naglasio je Erdoan.

SAD naoružavaju pripadnike kurdske milicije “JPG” koja učestvuje u borbi za zauzimanje sirijskog grada Rake od tzv. “Islamske države” što je izazvalo negodovanje Ankare, ali niko nije očekivao da će Erdoganov odgovor na američku podršku Kurdima biti u vidu ulizivanja američkom predsjedniku.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj