AUSTRIJA ZABRANILA ULAZAK U ZEMLJU TURSKOM MINISTRU: ‘Njegova posjeta ocijenjena je kao opsanost za sigurnost i javni red’

Austrija je zabranila ulazak u zemlju turskom ministru gospodarstva Nihatu Zeybekciju koji je htio nazočiti obilježavanju godišnjice navodnog ‘državnog udara’ u Turskoj, priopćio je glasnogovornik austrijskog ministarstva vanjskih poslova.

“Mogu potvrditi da je ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz u stvari zabranio turskom ministru gospodarstva ulazak u zemlju”, kazao je glasnogovornik za ORF. Prema njegovim riječima, radi se o “jako velikom” skupu te je posjet ministra ocijenjen kao “opasnost za javni red i sigurnost u Austriji”.

Istu je odluku u petak donijela i nizozemska vlada i uskratila dobrodošlicu zamjeniku turskog premijera Tugrulu Turkesu, koji je sa svojim sunarodnjacima također htio obilježiti godišnjicu navodnog ‘puča’.

U Turskoj se prošle godine u julu dogodio pokušaj navodnog državnog udara nakon kojega su uslijedile ogromne čistke u turskoj vojsci i državnom aparatu te brojna uhićenja koja su pogodila i znanstvene, kulturne i medijske djelatnike, dok je nedavno turski parlament usvojio ustavne promjene koje su dale još šire ovlasti turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Budući da su spiskovi za čistke napravljeni prije udara, te kako je iz cijele situacije profitirao samo Erdogan koji je dodatno ojačao svoju poziciju i povećao represiju nad opozicijom, mnogi analitičari su mišljenja kako je režim sam organizirao navodni puč kako bi imao izgovor za sve ono šro je urađeno nakon njega.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj