BIT ĆE NEMOGUĆE IMPLEMENTIRATI IZBORNE REZULTATE! Komšić: “Dodik i Čović preko pijuna u Centralnoj izbornoj komisiji BiH prave opasan plan”

Prema određenim tumačenjima odredbe člana 20.16. A stav 2,  tačke a-j Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje će prestati važiti narednog dana od dana objavljivanja rješenja u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“, će zamjeniti akt niže pravne snage od Izbornog zakona (Odluka, pravilnik, instrukcija), a koji će donijeti Centralna izborna komisija BiH, na osnovu ovlaštenja koje joj daje član 10.12 Izbornog zakona BiH. 
U članu 10.12 Izbornog zakona BiH, istini za volju, jeste propisano da “Centralna izborna komisija BiH određuje, nakon svakog popisa, broj delegata koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, a koji se biraju iz zakonodavnog tijela svakog kantona”.

To znači da  bi Centralna izborna komisija BiH, donoseći niz podzakonskih akata nakon raspisivanja Općih izbora 2018. godine, trebala usvojiti i onaj kojim bi ona propisala broj delegata za Dom naroda iz svakog kantona, a da će nacionalne kvote u tom aktu formirati na osnovu posljednjeg popisa iz 2013. godine.

Obzirom na slavodobitničke izjave lidera HDZ BIH date danas u Mostaru, to bi značilo da ako delegati i zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH ne pristanu na ultimativni prijedlog Dragana Čovića o izmjenama Izbornog zakona, upakovanog u prijedlog HNS-a, Čović i njegov banjalučki strateški partner, imaju rezervni plan o realizaciji strateških političkih ciljeva preko svojih pijuna koji sjede u Centralnoj izbornoj komisiji. A o detaljima realizacije navedenog plana će se svakako dogovoriti u srijedu na sastanku u Mostaru.

Međutim, u navedenom planu postoji nekoliko problema, obzirom da Ustavni sud BiH nije poništio odredbe člana 20.16.A stav 1.  Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u kojem je propisano da „Do potpune provedbe Aneksa 7. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini raspodjela mjesta po konstitutivnom narodu, koja je obično uređena Poglavljem 10 Potpoglavlje B. ovoga Zakona, odvija se sukladno ovome članku“, odnosno onim odredbama koje je Ustavni sud proglasio neustavnim.

I vrapci na grani znaju koliko je potpuna provedba Aneksa 7. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, tako da se postavlja pitanje kako je moguće mijenjati navedeni član.

S druge strane, i što je još važnije, odredbama člana IV.B.2. člana 8. stav 3. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine propisano je da „Broj delegata za Dom naroda koji se biraju u svakom kantonu srazmjeran je broju stanovnika kantona, s tim što se broj, struktura i način izbora delegata utvrđuju zakonom“.

Dakle, bilo kakav podzakonski propis koji bi donijela Centralna izborna komisija BiH,  kojim bi ona propisala broj delegata za Dom naroda iz svakog kantona bio bi u potpunosti u suprotnosti sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

Demokratska fronta ovim putem ponovo upozorava javnost da će bez isključivo političke volje u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, biti nemoguće implementirati izborne rezultate za nivo Federacije BiH i za nivo Bosne i Hercegovine.

(Global CIR/Agencije)
 

Komentiraj