NA OTVARANJU ‘NAFTNOG KONGRESA’ VUČIĆ PORED ERDOGANA: Na zahtjev turskog predsjednika odvezli se u istom automobilu na sastanak u ‘četiri oka’ o mogućem gasovodu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas učesnicima 22. Međunarodnog naftnog kongersa, koji se ove godine održava u Istanbulu pod devizom “Mostovi ka našoj energetskoj budućnosti”.

 Image result for vučić na otvaranju naftnog kongresa

Vučić u Istanbulu, na Svjetskom naftnom kongresu prisustvuje na poziv turskog predsjednika Redžepa Erdogana. Nakon otvaranja kongresa, počeo je i bilateralni susret dvojice lidera, a kako saznajemo, od kongresnog centra do Erdognaove palate dvojica lidera dovezla su istom automobilom, na Erdoganov zahtjev.

 Na stolu ‘Turski tok’

Svjetski naftni kongres (WPC), 22. po redu, pod nazivom “Mostovi za našu energetsku budućnost”, počeo je u Istanbulu, a trajat će do 13. jula, uz najavljeno učešće više od 6.000 delegata, 50 ministara i oko 25.000 posetilaca Svetske naftne izložbe.

Predsjednik  Srbije Vučić je ranije najavio da će gasovod “Turski tok” biti ključna tema njegovih razgovora tokom posjete Turskoj. Otvarajući skup, Erdogan je poručio da se nada da će ovaj kongres doprinijeti budućoj plodotvornoj saradnji u oblasti enegretike.

– Turska  je prirodni posrednik zbog svog geopolit položaja. Nalazimo se na trans ruti, na epicentru energetskih izvora. zato smo važan faktor u energetskoj areni. Uspešno smo završili gasovod sa Azerbejdžanom kako bi se Evropa efikasno snabdevala tim gasom. Turski tok će biti jedan od najvažnijih gasovoda na svetu. Izvor smo mira i prosperiteta zahvaljujuci energetskom sektoru – poručio je predsjednik Turske.

On je još dodao da Turska mora  smanjiti zavisnost od uvoznih izvora gasa i da se više posveti lokalnim izvorima.

Ne treba se radovati unaprijed

Aleksandar Vučić je ranije naveo da će se sastati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a možda ponovo i sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom, sa kojima će razgovarati o “€žTurskom toku”, koji, preko Srbije, treba da ide do Mađarske. – €žVolim manje da govorim o tome od prijatelja iz Mađarske, da se manje radujemo unaprijed – istakao je Vučić.

Istakao je da je potrošnja gasa u Srbiji u prvih šest meseci veća za 40 odsto nego prošle godine, što govori o rastu industrijske proizvodnje, boljim plaćanjima, kao i da izmirujemo obaveze na vrijeme. Sada su, zbog toga, i drugi zainteresovaniji da prodaju gas Srbiji. Podvukao je da je pitanje energetske bezbjednosti Srbije je jedno od ključnih.

Dakle, Rusi rade Turski tok i oni prelome cjevovod blizu tursko-bugarske granice i on ide ka Istanbulu i najvećim turskim gradovima. Ranije je bila ideja da se dalje ide kroz Tursku, Grčku, Makedoniju i Srbiju. Danas postoji još realnija ideja pošto Bugari prave Evropski centar za primanje gasa sa razlicitih strana. A najvećim dijelom je to ruski gas – objasnio je nedavno Vučić.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj