POSTAJEMO GRAĐANI DRUGOG REDA: Evropski parlament osudio britanski prijedlog o pravima građana EU nakon Brexita

Zvaničnici Evropskog parlamenta zaduženi za pregovore s Velikom Britanijom o njenom istupanju iz članstva u Evropskoj uniji (EU) osudili su danas britanski prijedlog o pravima evropskih građana poslije Brexita.

Predstavnici Evropskog parlamenta uputili su danas pismo, u čiji je uvid imala agencija AP, pregovaraču EU za Brexit Michelu Barnieru u kojem navode da Velika Britanija ne poštuje “principe reciprociteta, jednakosti i nediskriminacije”. U pismu se dodaje da britanski prijedlog upućuje na činjenicu da bi građani EU u Velikoj Britaniji “postali građani sa statusom drugog reda”.

Prva etapa pregovora o Brexitu, koji su počeli 19. juna, odnosi se na sudbinu evropskih državljana u Velikoj Britanijii poslije Brexita i Britanaca u EU. Britanska premijerka Theresa May nedavno je rekla da će zaštiti prava građana EU u Velikoj Britaniji i da nastoji da uspostavi sličnu zaštitu prava Britanaca koji žive u drugim državama EU.

Ona je obećala da niko neće biti izbačen iz Velike Britanije poslije Brexita i da će evropskim državljanima koji žive u njenoj zemlji biti ponuđene mogućnosti da regulišu svoj status kako bi mogli da ostanu. Iako Barnier vodi pregovore u ime EU, Evropski parlament ima pravo veta na bilo koji dogovor.

Velika Britanija bi zvanično trebala  izaći iz članstva u EU u martu 2019. godine.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj