SREBRENICU UVRSTITI U UDŽBENIKE! Čanak: Spriječiti skup podrške Mladiću jer je gruba uvreda žrtvama i udarac miru

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas kako je održavanje skupa podrške Ratku Mladiću u Banjoj Luci 11. jula gruba uvreda žrtava srebreničkog genocida, ali i veliki udarac pomirenju u Bosni i Hercegovini i u cijelom regionu.

Prema njegovom mišljenju, Vlada Republike Srbije trebalo bi da iskoristi svoj politički utjecaj na Vladu Republike Srpske i spriječi ovaj skup, prenosi Blic.rs.

Sljedeći korak trebalo bi da bude da se poglavlje o tragediji u Srebrenici, najvećem zločinu poslije Drugog svjetskog rata, kao i Deklaracija, koju je Narodna skupština Republike Srbije usvojila 2010. godine, uvrste u udžbenike i nastavni program škola”, istakao je Čanak u saopćenju za javnost.

Smatra kako bi taj potez uveliko doprinio suočavanju s prošlošću, pomirenju i jačanju dobrosusjedske saradnje.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je i ranije zahtijevala da se Srebrenica uvrsti u udžbenike i nemamo namjeru od toga odustati, jednako kao što ne odustajemo ni od svih drugih svojih zalaganja“, naglasio je Čanak.

Lider LSV-a najavio je da će delegacija te stranke i ove godine, kao i svih prethodnih 11. jula, prisustvovati pomenu u Potočarima kako bi odali poštu žrtvama genocida u Srebrenici.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj