ŽELE NAM UNIŠTITI IDENTITET? Dodik: OSA prisluškuje državni vrh Srbije, vjerovatno i Hrvatske

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da nema ništa gore za jednu zemlju, posebno za ovakvu kao što je BiH, da s njom upravlja tajna policija, a to se već događa jer Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH funkcioniše tako da uništi srpski i hrvatski identitet i da od njih pravi neprijatelje.

“Šef OBA Osman Mehmedagić Osmica nazove poslanike, čak i pojedine Srbe, i onda kreiraju zaključke. Osmica je direktni izdanak rigidne strukture SDA. Glavni likovi koji ne odgovaraju toj politici su /Dragan/ Čović i /Milorad/ Dodik. Iako to znaju, pojedini Hrvati i Srbi blagonaklono se ponašaju prema tome, navodno politički neutralno. Već nekoliko mjeseci znamo za nezakonita ponašanja. Prije pola godine dat je nalog za prisluškivanje državnog vrha Srbije. Mislite li da to ne čine ni u slučaju Hrvatske? Ja vjerujem da se to događa”, istakao je Dodik.

Upozorivši da su to ozbiljne stvari, Dodik je rekao da OSA nadzire poslanike, a oni to ne smiju da kažu. “Naravno da to /predsjedavajućem Zajedničke komisije za nadzor nad radoma OBA Nikoli/ Špiriću ne mogu napraviti i zato traže njegovu smjenu. Zato se sada otvara i pitanje što rade Hrvati u toj komisiji. Hoćete li da vam upakuju spletku oko Dragana Čovića? Zna se kako se to ovdje radi”, istakao je Dodik za “Večernji list”, izdanje za BiH.

On je napomenuo da Bakir Izetbegović želi da se riješi dvije osobe, a to su Dodik i Čović. “To je otišlo i kod stranaca, pa onda su i oni to tako prihvatili. Pitajte, ako vam žele iskreno reći. Nema ništa gore za državu, a posebno ovakvu kao što je BiH da s njom upravlja tajna policija. To se već događa. Ta OBA funkcioniše tako da uništi srpski i hrvatski identitet i da od njih pravi neprijatelje. To nije naša služba. To je nama neprijateljska služba. Mi je tako i posmatramo”, poručio je Dodik.

Ovo je samo jedan u nizu istupa predsjednika manjeg bh. entiteta u kojem otvoreno napada državne institucije. Pored ustavnog suda BiH, Državnog suda i Centralne banke BiH, na red je očito došla i Obavještajno-sigurnosna agencija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj