KOLIKO SU SADA ONI PLATILI? SAD i Katar potpisali sporazum o borbi protiv terorizma

SAD su danas potpisale sporazum o borbi protiv terorizma s Katarom, kojeg su arapske zemlje izolovale prošlog mjeseca, optužujući ga da podstiče međunarodni terorizam. Memorandum o razumijevanju je s vlastima Katara u Dohi potpisao američki državni sekretar Rex Tillerson, koji je u posjeti Perzijskom zaljevu kako bi pomogao u rješenju krize.

– Katar i SAD potpisali su memorandum o razumijevanju, skicirajući njime buduće napore koje Katar može poduzeti kako bi ojačao njegovu borbu protiv terorizma i aktivno se bavio pitanjima finansiranja terorizma – rekao je novinarima Tillersonov stariji savjetnik R.C. Hammond, opisujući to kao ohrabrujući korak naprijed.

Tillerson je danas u Dohi razgovarao sa zvaničnicima Katara tokom četverodnevne posjete Zaljevu, kako bi pokušao posredovati u rješavanju diplomatske krize. Sastao se s emirom Katara, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, a zatim i s ministrom vanjskih poslova, šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem.

Posjeta Dohi dolazi nakon sastanka s emirom Kuvajta i drugim zvaničnicima u ponedjeljak. – Pokušavamo da riješimo pitanje koje se odnosi ne samo na nas, nego cijeli svijet – kazao je Tillersonu kuvajtski emir, šeik Sabah al-Ahmed al-Sabah.

Američki zvaničnici tvrde da Tillerson ne očekuje rješenje odmah, te upozorava da bi do njega moglo doći tek za nekoliko mjeseci. Ali, želi istražiti mogućnosti za početak pregovora. SAD, Velika Britanija i Kuvajt ranije su pozvali sve strane u zaljevskom sukobu da “hitno zaustave trenutnu krizu i riješe je što je prije moguće, dijalogom”, prenijela je danas Kuvajtska državna novinska agencija (KUNA).

Izjava je objavljena u vrijeme kada su Tillerson i britanski savjetnik za nacionalnu sigurnost Mark Sedvil boravili u Kuvajtu, koji je posrednik u sporu četiri zaljevske države i Katara, kojem su one nametnule blokadu. Četiri države početkom prošlog mjeseca prekinule su diplomatske odnose i uvele sankcije Kataru. Optužuju Katar da “finansira terorizam”, što Katar opovrgava kao “neosnovanu optužbu”.

Budući da je sporna izolacija Katara nastupila netom nakon Trumpove posjete Saudijskoj Arabiji, gdje je lično dobio poklone u vrijednosti nekoliko milijardi dolara, a američka vojna industrija ugovore od nekoliko stotina milijardi dolara, vjerovatno je sada i Katar odriješio kesu. Koliko je Katar platio SAD-u da ga izvuku iz krize, vjerovatno ćemo saznati u narednim danima.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj