(VIDEO) ZA SAMO 12 SATI OSLOBOĐENO 3 000 km2 JUŽNE SIRIJE: Ohrabreni obećanom amnestijom pobunjenici masovno prelaze u SAA

Zaključno sa ponedjeljkom, Sirijska arapska vojska ( SAA) i  snage odane sirijskoj vladi, nakon tjedana priprema poduzeli su gigantsku trans-provincijsku ofenzivu na području Badije na jugozapadu Sirije. Sa druge strane, zahvaljujući uspješnim vojnim akcijama u sirijskoj prijestolnici, povećava se broj regruta u sirijskoj vojsci kako se stotine stanovnika iz oslobođenih dijelova Damaska prijavljuje za vojnu službu, piše AMN.

Oslobođeno 26 ključnih tačaka

SAA i saveznici oslobodili su dvadeset i šest ključnih tačaka odnosno mjesta i brežuljaka koji se prostiru na zapanjujuće velikoj površini od oko 3000 kvadratnih kilometara. Čitava operacija usmjerena je na izbacivanje od Sjedinjenih Država sponzoriranih plaćenika Slobodne sirijske vojske (FSA) koji djeluju u istočnom dijelu pokrajina Suwayda i Rif Dimashq.

Ofanziva pokrenuta od strane vladinih snaga predstavlja drugu fazu operacije Velika zora. Za sada su oslobođeni planinski lanci Makhoul Dam i  Risha Dam kao i sela Deir Nasrani, Rajm Bakr, Tall Salman, Al-Maftara, Tal Al-Maftara, Shinwan, Al-Sakiyah, Al-Qasr, Tal Banat, Al-Bajir i Khir.

Već mjesecima američki FSA plaćenici uz potporu američkog zrakoplovstva djeluju u sirijskoj Badiji pod krinkom boraca za slobodu, tobože se boreći protivDAIŠ-a,  a u stvarnosti su tampon zona prema sirijskim snagama koje pokušavaju osigurati granicu sa Irakom i Jordanom.

SAD, Izrael i Saudijska Arabija ulažu velike napore da prekinu kopnenu vezu između Bagdada i Damaska zbog straha da bi ta veza omogućila Iranu stratešku vezu sa mediteranom koja je postojala do izbijanja sirijskog rata 2011.

U izvješćivanju zapadnih medija o zbivanjima u Badiji ( temeljenim isključivo na informacijama koje šire sirijski islamistički mediji koji su i sami na platnom spisku inozemnih agendi posvećenih micanju sirijskog predsjednika Assada) tokom proteklih mjeseci, naglasak je isključivo na prikazivanju sirijskih snaga na području oko iračke granice kao iranskih milicija. Ovakvom propagandom (na koje smo se već navikli od strane zapadnih medija u 7 godina rata) zaobilazi se logična i očigledna činjenica događaja u južnoj Siriji , a to je da sirijska vojska samo uspostavlja suverenitet Sirije što podrazumijeva kontrolu granice prema susjednim državama.

Stanovnici bivšeg ‘pobunjeničkog uporišta’ priključuju se sirijskoj vojsci

Sirijska arapska vojska (SAA) napreduje predgrađima istočnog Damaska, zauzevši nekoliko lokacija od terorista iz redova Faylaq Al-Rahmana. Predvođeni 105. brigadom republikanske garde i jedinicama posebne namjene, sirijska je vojska jutros angažirana  u žestokim borbama sa pobunjenicima oko Ayn Tarma trokuta, do tada pod potpunom kontrolom islamskih militanata.

Prema izvješću, SAA je ovoga jutra osvojila veliki dio Ayn Tarma, nakon jake artiljerijske i raketne paljbe saveznika iz redova Nacionalnih obrambenih snaga (NDF) i Palestinske oslobodilačke vojske (PLA).

Zahvaljujući uspješnim vojnim akcijama u sirijskoj prijestolnici, povećava se broj regruta u sirijskoj vojsci kako se stotine stanovnika iz oslobođenih dijelova Damaska prijavljuje za vojnu službu.

Samo u  ponedjeljak,  u nedavno oslobođenoj četvrti Barzah sirijskoj se vojsci pridružilo oko 50 vojno sposobnih muškaraca. Neki od njih su bivši pobunjenici koji su prihvatili amnestiju koju im garantira sirijska vlada. Video prikazuje postojanvanje čete regruta sa sirijskim zastavama spremnih na intervjuiranje;

Ova jedinica biti će integrirana u “Snage Qalamounskog štita” te će uz sirijsku vojsku sudjelovati u predstojećim bitkama protiv Islamske države. Očekuje se da će u sljedećim tjednima i  stanovnici druge nedavno oslobođene četvrti, Al-Qabouna, masovno pristupati sirijskoj vojsci.

 

(Global CIR/AMN)

Objavljeno u:

Komentiraj