MALA ŠKOLA ‘MUSLIMANSKOG BRATSTVA’! Erdogan za BBC: EU nam ne treba, a u zatvoru su samo dva novinara, svi ostali pritvoreni su kriminalci

Erdogan je u intervjuu za britanski BBC demantovao da je u toj zemlji uhapšeno 150 novinara i naveo da su svega dvije osobe sa novinarskim legitimacijama u zatvoru. Kako se navodi, ta njegova tvrdnja dolazi u momentu kada je direktoru lokalne organizacije Amnesty international i još devet osoba produžen pritvor, a oni su optuženi da su članovi “naoružane terorističke organizacije”, iako nije navedeno tačno koje.

Oko 160 medija je zatvoreno, a 2.500 medijskih radnika otpušteno, a prema Odboru za zaštitu novinara Turska je najveći tamničar novinara na svijetu, navodi BBC. Sve to predsednik Erdogan osporava.

Vidite, vi sada govorite više od mene – imate više slobode od mene. Trenutno mi ne dajete pravo na slobodu. Radite intervju sa mnom, ali mi ne dajete priliku da govorim. Niko ovde nije uhapšen zbog novinarstva, moramo da objavimo to. Opozicioni novinari pišu dosta uvrijedljivih tekstova o meni. To su radili i nedavno, tokom marša (završenog u nedelju). Ti uvrijedljivi članci su još tu. Osobe u zatvoru – nemaju zvanje novinara. Neki od njih su sarađivali sa terorističkim organizacijama, neki su uhapšeni zbog posjedovanja vatrenog oružja, neki zbog uništavanja i pljačke bankomata – rekao je Erdogan.

Govoreći o članovina novinarskog sindikata koji su na nedavno održanom protestu uzvikivali “Dosta”, Erdogan je rekao da su nosili novinarske oznake, ali da to nisu bile zvanične novinarske legitimacije.

– Broj uhapšenih novinara nije 170 kao što kažete, to su laži. To stalno ponavljamo – rekao je Erdogan.

Govoreći o opoziciji u Turskoj, Erdogan je rekao da su se oni infiltrirali u pravosuđe, vojsku, policiju i medije.

– Na taj način su organizovali i pokušali da izvedu puč. Radiće zajedno na rušenju države, a onda će tražiti utočište kao novinari kako bi se spasili. To nije prihvatljivo. Ne bojimo se tvrdnji i pisanja o tome – rekao je Erdogan.

Hapšenje novinara, povećalo je uzbunu na međunarodnom nivou i povećalo strahove da je sloboda izražavanja potisnuta pod Erdoganom. Ta zabrinutost otežava kandidaturu zemlje za članstvo u EU, a Erdogan optužuje Uniju da “gubi vrijeme Turskoj”.

Mi smo lojalni našem svijetu. Ukoliko EU otvoreno kaže ”ne možemo da primimo Tursku u EU”, to je za nas olakšavajuća okolnost. U tom slučaju pokrenućemo naš plan B i C. EU nam nije neophodna…Opušteni smo – rekao je Erdogan BBC-u.

Prema njegovim riječima, većina građana Turske i ne želi EU.

Jednom davno, za vrijeme mog prvog mandata kao premijera, Turska je bila opisivana kao zemlja koja je ostvarila tihu revoluciju za vrijeme samita lidera EU. Ali sada, ta ista EU ne samo da nas više ne poziva na samite lidera EU, već i gube naše vrijeme. Takva je trenutna situacija – rekao je Erdogan.

Kako je objasnio, većina Turaka više ne želi EU i “vjeruje da je njen pristup EU neiskren“. – Uprkos svemu ovome nastavićemo da budemo iskreni sa EU još neko vrijeme. Vidjećemo šta će nam to donijeti – rekao je turski predsjednik.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj