ORBAN ODMAH ‘ANGAŽOVAO’ NOVU DESNICU? Radikalno desni Jobbik izveo neočekivani zaokret ka političkom centru koji bi mogao dovesti do Orbanova rušenja

Dok se u drugim europskim zemljama populizam tek budio, u Mađarskoj je na izborima 2014. godine radikalno desna stranka Jobbik osvojila 20,22 posto glasova i 47 zastupničkih mjesta.

Jobbikovo je puno ime Pokret za bolju Mađarsku, a njihova ideja “bolje Mađarske” bila je jasno vidljiva u njihovim stavovima. Ta stranka smatra da iz zemlje treba istjerati sve Rome – bilo je ubojstava Roma za koja je sumnja padala na članove Jobbika, ali nikad ništa nije dokazano: najstrašniji je slučaj kad je obitelj zapaljena u kući.

Mete Židovi i Hrvati

Osim Roma, na meti su i Židovi, pa Hrvati i svi drugi. A mapa“Velike Mađarske” je stranački program. Zatim je uslijedila izbjeglička kriza 2015. kad je premijer Viktor Orbán zaigrao na snažnu antiimigrantsku notu pa je Jobbiku oduzeo retoriku.

No, bez obzira na Orbánovu kontrolu nad medijima, u javnost su počeli curiti skandali vladajuće stranke Fidesz te joj je počeo padati rejting – još je na 31 posto, ali je u travnju bio na 37, a 52 posto ljudi sada želi promjenu vlade iduće godine, što je skok od 4 posto.

Stoga je Jobbik odlučio skrenuti u centar (obrnuto nego u europskim zemljama gdje su stare stranke desnog centra otklizale na desnicu i zato gubile izbore) i postati konkurencija Fideszu jer je, prema istoj anketi, druga stranka po snazi s 14 posto podrške (skok od deset posto iz travnja). Poseban udarac Orbánu je prelazak njegova dugogodišnjeg partnera i prijatelja Lajosa Simicske, koji se tijekom boravka uz premijera silno obogatio, u Jobbik. I već je pokrenuo kampanju protiv Fidesza.

Novi desničari traže svoju šansu

U tim se okolnostima otvorio prostor na radikalnoj desnici koji je ove subote odmah popunjen. U budimpeštanskom predgrađu Vecsés okupilo se nekoliko stotina radikalnih desničara, neonacista, koji su ondje lansirali novi politički projekt i vjeruju da će na izborima 2018. pokupiti dio Jobbikovih glasova, piše Jutarnji.

Jer, njihova se politička platforma izravno poziva na rasizam, dakle riječ je o Jobbiku nakon Jobbika. Pokret  se zove Snaga i odlučnost, a jedan od lidera, László Balázs, okupljenim je radikalima progovorio diskursom koji je sličan onom Alternative za Njemačku (AfD) i francuske Nacionalne fronte:

“Europi su najveća prijetnja postojeće manjine i dolazak desetaka milijuna Arapa, Afrikanaca i Cigana (koristio je taj termin) koji nastoje promijeniti demografsku sliku; naša etnička zajednica mora biti na prvom mjestu, nema mjesta jednakosti”.

Drugi je lider Zsolt Tyirityán govorio o gubitku “životnog prostora”, što je izravna referenca na Hitlerov Lebensraum.

 

 

(Global CIR/JL)

Objavljeno u:

Komentiraj