(VIDEO) TESTIRALI THAAD IZNAD ALJASKE: Amerikanci objavili video uspješnog rušenja rakete srednjeg dometa

Američka agencija za proturaketnu odbranu objavila je video uspješnog testiranja proturaketnog sustava THAAD, koji je oborio projektil srednjeg dometa.

Raketa srednjeg dometa lansirana je negdje iz Tihog oceana, a oborena je nad Aljaskom, navela je američka agencija. “Uspješno djelovanje sistema THAAD protiv rakete srednjeg dometa povećava sposobnost zemlje da se suoči s raketnim prijetnjama u Severnoj Koreji i drugim državama”, priopćeno je iz agencije.

Raketa je lansirana iz zrakoplova C-17 koji je bio nad Pacifikom sjeverno od Havaja. “Radar sistema THAAD je prvo otkrio metu, a potom ju je pratio. Zatim je lansiran presretač koji je uništio raketu u izravnom sudaru”, navedeno je u izjavi kompanije Lockheed Martin, koja je proizvela sistem THAAD.

Dodaje se da je reč o 14. uspešnom testiranju THAAD-a od 2005. godine. Međutim, mete u prethodnim testiranjima nisu bile najnovije generacije raketa srednjeg dometa. Sistem THAAD dospio je u središte pozornosti javnosti kada ga je Washington odlučio rasporediti u Južnoj Koreji kao odbranu od sjevernokorejskih raketa.

Peking i Moskva nisu blagonaklono gledali na taj potez ističući da to ugrožava strateške i siguirnosne interese sila u toj regiji, uključujući Rusiju i Kinu. Takođe, Moskva i Peking smatraju da taj potez ne doprinosi denuklearizaciji Korejskog poluotoka, kao ni miru i stabilnosti u toj regiji.

U međuvremenu je Sjeverna Koreja nastavila provoditi raketna testiranja uprkos pozivima SAD-a i UN-a da prestanu razvijati nuklearni program.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj