JAMES MATTIS SA HRVATSKIM MINISTROM ODBRANE: Mi operaciju Oluja izučavamo u vojnim školama!

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević susreo se u srijedu s  američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom u Pentagonu.

U sklopu službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević susreo se u srijedu, 12. srpnja 2017. godine s  američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom u Pentagonu, tijekom kojeg je naglašena iznimno dobra suradnja Republike Hrvatske i SAD-a kao strateških saveznika i partnera, posebno na području obrane i sigurnosti.

Na početku sastanka američki ministar obrane James Mattis rekao je: „Proučavajući vojnu operaciju Oluju, moram istaknuti kako je Operacija Oluja izmijenila tijek povijesti i danas se o njoj uči u američkim vojnim školama kao o primjeru dobro pripremljene i izvršene vojne operacije.“

Također, ministar Mattis istaknuo je kako je Hrvatska mala zemlja koja daje jako velik doprinos međunarodnoj sigurnosti, primjer je izvrsnog NATO saveznika, kojem je važno borbeno zrakoplovstvo. Iskazao je potporu SAD-a Hrvatskoj u vezi nabave novog borbenog zrakoplova naglasivši važnost te sposobnosti.

Na sastanku dvojica ministara razgovarala su i o zajedničkom sudjelovanju oružanih snaga RH i SAD u NATO misijama i operacijama diljem svijeta, te je americki ministar Mattis istaknuo: „Ponosni smo sluziti rame uz rame s hrvatskim vojnicima u misijama i operacijama u Afganistanu i na Kosovu“.

Ovom prilikom ministar Krstičević rekao je: „Želim vam zahvaliti na potpori koju SAD pruža Hrvatskoj od početka borbe za hrvatsku neovisnost do danas.Sjedinjene Američke Države najvažniji su strateški partner Republike Hrvatske, a naše države, posebno kao NATO saveznici, ulažu velike napore u izgradnju globalnog mira i sigurnosti“. 

Zajedno smo u Afganistanu od 2003. godine i na Kosovu od 2008. godine, a sudjelovat ćemo i u NATO-ovoj Ojačanoj prednjoj prisutnosti. Ponosan sam što će Hrvatska biti jedna od rijetkih NATO saveznica koja će sudjelovati u dvije borbene skupine: u Litvi pod njemačkim vodstvom i u Poljskoj pod američkim vodstvom. To pokazuje našu predanost Savezu i visoku odgovornost u međunarodnom djelovanju“, naglasio je ministar Krstičević.

Ministar Krstičević i ministar Mattis razgovarali su o zajedničkim aktivnostima u NATO savezu, zajedničkom doprinosu međunarodnoj sigurnosti u kriznim područjima i naporima u borbi protiv terorizma, sigurnosno-političkoj situaciji u hrvatskom okružju i jugoistoku Europe, o nastavku američke potpore u razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti te o nastavku bilateralne obrambene suradnje.

Obojica ministara izrazili su iznimno zadovoljstvo konstruktivnim sastankom i dogovorenim načinima suradnje u području obrane i sigurnosti te su potvrdili  izvrsnu suradnju dvaju strateških saveznika i partnera. 

Republika Hrvatska i Sjedinjene Američke Države strateški su saveznici i partneri koji sa zajedničkim interesima dijele vrijednosti i odgovornost za sigurnost u svijetu, uključujući i sudjelovanje u  koaliciji u borbi protiv terorizma.

Tijekom službenog posjeta SAD-u ministar Krstičević posjetio je i nacionalno groblje Arlington u Washingtonu, te odao počast na grobu neznanog junaka.

Također, u sklopu posjeta susrest će se sa zamjenikom direktora Američke agencije za obrambenu i sigurnosnu suradnju DSCA (Defence Security Cooperation Agency) Gregom Kausnerom i direktorom Defense Intelligence Agency generalom Vicentom Stewartom, a planiran je i sastanak i druženje s predstavnicima hrvatske dijaspore. Posjetit će i tvrtku Lockheed Martin gdje će razgovarati s potpredsjednicom za međunarodnu suradnju Nancy Ziuzin Schegel.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj