SUSRET KOALICIONIH PARTNERA O RADU OBAVJEŠTAJNIH SLUŽBI! Radončić: Izetbegović nije jedini krivac zbog situacije u državnom parlamentu

Završen je sastanak Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH, s liderom HDZ-a Draganom Čovićem i liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Na pitanje novinara da li će razgovarati sa SDA, odnosno da li će se sastati da Bakirom Izetbegovićem kao kaolicionim partnerom, Radončić je odgovorio:

– Sa SDA imamo o čemu razgovarati, a mislim da smo s Izetbegovićem previše razgovarali i ti razgovori su uvijek s njegove strane bili neiskreni i da ta opcija više nije moguća. Znači, naša koalicija, kada su reformske stvari u pitanju, je neupitna, ali susreti s njime nisu uopće potrebni – kazao je Radončić.

Radončić je kazao i da nije zadovoljan radom Vijeća ministara BiH iako je, zbog interesa Ministarstva, koje vodi Ismir Jusko , koje će biti ključno u evropskim integracijama, do sada podržavao taj rad.

ame3la

Vijeće ministara nema predsjedavajućeg s koalicionim kapacitetima, a kamo li s kapacitetom da nešto napravi s opozicijom ili ljudima iz RS. Mislim da je najveća odgovornost što Vijeće ministara ima manje predloženih zakona, nego sam klub SBB ili SDP-a.

Na pitanje novinara da li je Izetbegović kriv što Vijeće ministara BiH ne funkcionira jer ne kontrolira određene dijelove svoje stranke, Radončić je odgovorio:

Ne bih ja Izetbegovića držao jedinim krivcem za situaciju u Državnom parlamentu. Činjenica je da je SDA ušla s jednim brojem državnih poslanika, danas se radi o drugim, a što otežava rad koalicije. Ali, stanje u zemlji je mnogo komplikovanije od toga da ga adresiramo samo na Izetbegovićevu adresu – kazao je Radončić.

Na pitanje da li bi se krajem mjeseca mogao naći na dnevnom redu prijedlog za smjenu Vijeća ministara, Radončić je kazao:

Vidjet ćemo ko je inicijator. Moja procjena je da Vijeće ministara vjerovatno može izgubiti podršku Predstavničkog doma, ali da smjena neće biti moguća u Domu naroda. Ali, i to će im biti poruka da parlamentarna većina nije zadovoljna njihovim radom – kazao je Radončić.

Na upit novinara da li će SBB podržati HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona na Predstavničkom domu, Radončić je kazao da on još uvijek nije vidio zakon, kao ni SDA-ov prijedlog, i da će se tek nakon toga izjašnjavati.

– Ja taj zakon još nisam vidio, kao ni SDA-ov. Tek kada to dođe, mi ćemo se izjašnjavati. Moramo vrlo studiozno analizirati, moram čuti eksperte kakav je gospodin Arnaut da bih mogao odgovoriti na pitanje – rekao je on.

Na pitanje kakav je njegov stav, šta se to dešava u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA)  i da li su zahtjevi za smjenu predsjedavajućeg ove komisije Nikole Špirića validni ili je riječ o političkoj igri, Radončić je odgovorio:

Prvo, ja sam član te Komisije i mi smo mjesecima krili od javnosti da imamo ozbiljan personalni sukob u vrhu menadžmenta Obavještajne službe. Pred nama, na Komisiji se vidjelo da direktor, njegov zamjenik i generalni inspektor, a sva su trojica iz tri različita naroda, čak profesionalno ne komuniciraju. Kada jedna Obavještajna služba državnog nivoa pukne na personalnom, a kamoli na nacionalnom nivou, mi imamo veliki, veliki problem. Priča da li će biti smijenjen gospodin Špirić, kao predsjednik Komisije, je irelevantna jer Komisija radi svoj posao i mislim da je mnogo važnije da otvorimo pitanje o stanju unutar Obavještajne službe, devijacijama koje postoje u toj službi, ja te devijacije već godinama osjećam ili godinu dana na svojoj koži, nego da li će neko biti predsjednik komisije ili neće. Jer, i da ne bude, Komisija mora tog dana, kada tu budu gospodin Zvizdić i njegova dva zamjenika i mi i menadžment otvoriti konkretne stvari koje se dešavaju u toj službi, a koje ne smiju biti posao te službe. Vi možete biti lični tjelohranitelj gospodina Bakira Izetbegovića, ali ne možete onda kao direktor OSA-e postati tjelohranitelj lične Bakirove politike, suština je toga – rekao je on.

Na upit novinara da li su zaključci o sadržajnom dokumentu koji je potpisao gospodin Špirić zaista usaglašeni na sjednici Komisije, Radončić je kazao:

– Ja ću vam pokazati skandaloznu stvar. Ovo je Facebook profil Amele-Šehović-Mehmedagić, supruge koja doslovice kaže: “U odbranu Špirića su se uključili mediji pod kontrolom Fahrudina Radončića, predsjednika SBB BiH, što razotkriva strukturu koja nastoji narušiti kredibilitet i funkcionalnost OSA-e, čime bi se opstruirale brojne istrage u kojima učestvuju službenici ove agencije”.

Kako supruga direktora OSE može znati za istrage?  I šta bi se dogodilo da supruga direktora CIA-e komentira rad predsjednika komisije u Senatu ili Kongresu za nadzor rada CIA-e? Ljudi, suština je mnogo važnija. Ja uopšte ne znam hoću li glasati da Nikola Špirić ostane predsjednik Komisije, ali ovo je suština.

 

(Global CIR/Avaz)

Komentiraj