OSVETA MUSLIMANSKOG BRATSTVA? Egipat potresen novim napadima: U Hurgadi izbodeni turisti, u Gizi ubijeno petero policajaca koji čuvaju turiste

Dvoje stranih turista ubijeno je danas u napadu nožem na plaži u egipastkom odmaralištu Hurgada, a četvoro ljudi je ranjeno, saopštilo je egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.  Također, najmanje pet egipatskih policajaca poginulo je danas u napadu naoružanih ekstremista na njihovo vozilo dok su patrolirali oblašću gdje se nalaze najstarije egipatske piramide u Gizi, saopštila je policija.

Hurgada: Nožem ubijeno dvoje Ukrajinaca, četvero turista ranjeno

Napadač u prvom slučaju napada je  uhapšen i on je na saslušanju kako bi se utvrdili motivi napada, saopštili su egipatski zvaničnici. Agencija AP piše da je nožem ubijeno dvoje Ukrajinaca, a da su povrijeđeni troje Srba i jedan Poljak. Na drugoj strani, ukrajinski mediji pišu da su među ranjenima jedna Ruskinja i petoro turista iz Njemačke.

Ambasada Srbije u Kairu za Tanjug je dva puta potvrdila da nema Srba među žrtvama napada u Hurgadi, u Egiptu, i prije, ali i poslije vijesti američke agencije AP da je od šest stranih turista izbodenih nožem – troje državljana Srbije. Otpravnik poslova Ambasade u Kairu Jugoslav Vukadinović je odmah poslije vijesti o napadu rekao za Tanjug da nemaju obavještenje o tome da su među izbodenima državljani Srbije.

BBC navodi da među povrijeđenima ima i onih u “teškom stanju”. Kako se saznaje, napad se dogodio na zatvorenoj hotelskoj plaži hotela Zahabija.

Napad u Gizi

Najmanje pet egipatskih policajaca poginulo je danas u napadu naoružanih ekstremista na njihovo vozilo dok su patrolirali oblašću gdje se nalaze najstarije egipatske piramide u Gizi, saopštila je policija.

Policajci pripadaju bezbjednosnim snagama čiji je zadatak obezbjedjivanje distrikta Sakara, jedne od najpopularnijih turističkih destinacija. Vlasti su ogradile oblast i hitna pomoć je na mjestu napada koji se koji se dogodio u blizini čuvene Džoserove stepenaste piramide, najstarije od više od 90 egipatskih piramida, na oko 20 kilometara južno od Kaira. Odgovornost za napad još nije niko preuzeo, ali on nosi obilježja Hasm grupe koju egipatske vlasti povezuju sa zabranjenim Muslimanskim bratstvom, navodi AP.

Prije nedelju dana na Sinajskom poluostrvu u napadu DAIŠ-a poginulo je više od 20 egipatskih vojnika. Napad kod piramida mogao bi negativno da utiče na ionako već pogođenu turističku industriju koja je stub egipatske privrede i zapošljava više miliona ljudi, navodi američka agencija.

Egipat je u godinama prije pobune 2011. godine posjećivalo skoro 15 miliona turista, dok je prošle godine tu zemlju posetilo tek nešto više od pet miliona ljudi.

Također napad dolazi u jeku diplomatske krize sa Katarom, državom koja najizdašnije pomaže zabranjenu ekstremističku organizaciju Muslimansko bratstvo, koja je povezana sa većinom terorističkih napada u Egiptu. Nedavno je službenik katarske obavještajne službe kazao kako je i sam učestvovao u organizaciji napada Muslimanskog bratstva na kopte u Egiptu.

KATARSKI NOVINAR NA TWITTERU: Naša služba je organizator napada na Kopte u Egiptu, učestvovao sam u njihovoj organizaciji

Pored svega, najveća nalazišta prirodnog plina nalaze se upravo na sredozemnim obalama Egipta i pogodna su za eksploataciju i transfer u EU, što nije u interesu Katara, Turske i Izraela.

EGIPAT IMA NAJVEĆE REZERVE PRIRODNOG GASA NA MEDITERANU! Merkelova i Al-Sisi o gasovodu koji će pomutiti račune Izraelu i Turskoj, nekoliko dana nakon što je Egipat zatražio 28 milijardi funti britanskog duga iz 1917.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj