(VIDEO) SEJFUDIN TOKIĆ ZA GLOBAL CIR: NATO je opstao zahvaljujući ratu u BiH i bošnjačkoj tragediji, jer je već bio izgubio smisao postojanja raspadom Varšavskog pakta

U novoj emisiji Intervju Global CIR YouTube televizije imali smo priliku razgovarati sa predsjednikom Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudinom Tokićem.  Bez dlake na jeziku otvorili je nekoliko ključnih tema o aktuelnim i nadolazećim projektima u EU.

Naš današnji sagovornik pobornik je ideje o novoj bošnjačkoj politici koja će po njegovim riječima definirati osnovne strategije i ciljeve na koje će svi bošnjački političari u budućnosti morati odgovoriti, a krajnji cilj inicijative jeste da i ‘bošnjaci dobiju ono što svi ostali narodi u Evropi imaju’.

Bošnjaci moraju definirati šta je njiov strateški cilj

Sejfudin Tokić smatra kako upravo Bošnjaci, kao najbrojniji narod  trebaju preuzeti ‘sudbinu ove zemlje u svoje ruke’, ali ne u smislu majorizacije nad drugim ravnopravnim narodima, već u smislu preuzimanja odgovornosti za situaciju u zemlji.

U tom smislu kaže: Naši političari jedva čekaju da objasne kako nešto ne funkcioniše jer ‘Srbi ne daju’. Ovdje smo imali situaciju da nam je Zemaljski muzej bio zatvoren godinama, jer kao ‘Srbi ne daju da mi otvorimo Zemaljski muzej’. ..Bošnjaci kao većinski narod trebaju voditi dominantnu pozitivnu politiku, i jednom takvom politikom dati do znanja  da oni koji ne vole BiH, nemaju perspektivu da žive ovdje.’

Tokić je mišljenja kako je NATO na bošnjačkoj tragediji i dešavanjima u ovoj zemlji tokom devedesetih u suštini pronašao smisao, budući da je njegovo postojanje nakon pada Berlinskog zida bilo obesmisleno. Raspad Jugoslavije vidi kao prirodan slijed raspada socijalističkih država, dok za ratna dešavanja devedesetih krivi nacional-fašističke politike iz Beograda i Zagreba, koje su kulminirale sporazumom Tuđman-Milošević o podjeli Bosne.

Odgovarajući na pitanje o utjecaju velikih sila na aktuelna zbivanja u regiji, Tokić smatra da se taj utjecaj može okrenuti u vlastitu korist ukoliko Bošnjaci kao narod budu imali zajednički strateški cilj. ‘Bošnjaci ako budu znali šta hoće i ukoliko zadrže jednu politiku koja podrazumijeva nečinjenje zločina, toleranciju prema drugačijem i različitom i u vjerskom i u kulturnom pogledu, moći će ostvariti sve svoje strateške siljeve, bez obzira ko u ovim globalnim igrama odnio pobjedu’, smatra Tokić.

Nani Fati su donijeli kofer sa novcem samo da ne dira crkvu

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda smatra kako bošnjačke političke elite misle da šutnjom mogu odbraniti državu. Kako ne bi šutio  i kako bi pokazao urnek drugima kako se bori za vlastiti narod, Tokić se odlučio preseliti iz Sarajeva u Banju Luku.

Od tada pa do danas svjedoči mnogim sramnim epizodama bošnjačke politike. Jedna od najšokantnijih jeste ona u kojoj je glavni akter jedan visoki funkcioner SDA,  koji je svjesno prihvatio ulogu kurira, donoseći nani Fati Orlović bukvalno kofer pun novca, kako bi je odvratio od legitimne borbe za svoju slobodu i avliju u kojoj je bespravno sagrađena crkva, za koju Tokić vjeruje da ispod temelja skriva  masovnu grobnicu .

Živimo u državi u kojoj čovjek ne može računati na minimum pravde

Budući da se ne boji javno iznijeti stavove, naš današnji sagovornik  istakao je kako živimo u ‘državi u kojoj policija podmeće ubistva, dokaze’. U kojoj različite ‘primitivne’ grupacije podmeću  neposlušnicima nepostojeće afere. U posljednje dvije godine, Sejfudin Tokić je hapšen tri puta, prilikom čega je zaključio da su ‘oni’ koji su ga hapsili u Banjoj Luci u dosluhu sa ‘ovima’ u Sarajevu jer kako kaže prepoznaje istu matricu progona.

‘Imate osjećaj kao da živite u nekom južnoameričkom režimo…Međutim, iskazali su nevjerovatan nedostatak inteligencije u namještanju tih slučajeva. Pokazuje se da sva taj aparat je jedan neobrazovan, primitivan, nesposoban aparat čak da montira slučaj‘, ističe između ostalog Sejfudin Tokić. ‘Mi realno živimo u državi u kojoj čovjek ne može računati na minimum pravde’, zaključuje naš gost.

 

(Global CIR/Razgovarao: Amel Jašarević)

1 Komentaron this Post

  1. Bolje reći ZAPAD, NATO je zavadijo narode na Balkanu, proizveo rat pa onda izigravao mirotvorca!

    Reply

Komentiraj