BEOGRAD ŽELI S 300: Washington traži izvještaje o vojnoj saradnji Srbije i Rusije

Visoki član Komiteta za spoljna pitanja Predstavničkog doma Eliot Angel izjavio je da je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio mjeru kojom traži od Ministarstva odbrane izvještaje o rusko-srpskoj vojnoj saradnji.

„Mjera koju je Predstavnički dom danas usvojio dio je Zakona o nacionalnoj odbrani 2018.7“, saopštio je Angel. On je naveo da je Rusija nedavno poklonila Srbiji oružje vrijedno 600 miliona dolara, uključujući šest borbenih aviona mig-29 „Falkrum“, 30 tenkova T-72 i 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2. Ovaj kongresmen iz države Njujork napominje da Srbija sada traži sisteme protivvazdušne odbrane S-300 ruske proizvodnje.

„Iskreno, sve me više brinu izbori koje Beograd pravi kad je reč o vojnim i bezbjednosnim pitanjima. Zato sam i napisao današnji amandman“, rekao je Angel. Kako je objasnio, SAD moraju pažljivije da analiziraju rusko-srpske vojne veze i procjene njihove posljedice po američku nacionalnu bezbjednosnu politiku i članstvo Srbije u NATO-ovom Partnerstvu za mir, kao i posljedice po susjede Srbije.

Endžel je zaključio da će predstojeći sastanak američkog potpredsjednika Majka Pensa s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u ponedjeljak biti dobra prilika da SAD iznesu svoju zabrinutost zbog pravca u kom Beograd ide kad je riječ o bezbjednosnoj politici.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj