KINESKE TRUPE KRENULE ZA DŽIBUTI: Tamo planiraju izgraditi prvu kinesku prekookeansku bazu

Brodovi sa kineskim trupama isplovili su u petak iz Kine i krenuli za Džibuti u Africi, gde će formirati prvu prekookeansku vojnu bazu Pekinga, prenijeli su državni mediji.

Kako su saopštili kineski zvaničnici, baza će biti korišćena za održavanje mira i spasilačke misije u Africi i Zapadnoj Aziji, kao i vojnu saradnju, nautičke vježbe i spasilačke misije.

Kina je posljednjih godina drastično povećala ulaganja u Africi, ali i modernizovala vojsku. Za sada nije poznato koliko brodova je isplovilo za Džibuti, kao ni koliko vojnika se nalazi na njima. Nije poznato ni kada će vojna baza biti operativna, piše “BBC“.

U saopštenju se navodi da je kineska vojna baza “dogovor između dvije zemlje”, a raniji izvještaji ukazuju da je izgradnja počela još prošle godine.

Ova baza se na međunarodnoj političkoj sceni doživljava kao potez Kine da uveća vojno prisustvo u regionu, iako “Global tajms”, kineski nacionalni list, tvrdi da je baza u službi zaštite Kine, a ne zbog “kontrole svijeta”.

List je naveo i da SAD, Francuska i Japan takođe imaju baze u Džibutiju. Mala država na rogu Afrike, jedno je od ključnih geostrateških pozicija zbog svoje lokacije, jer se tu ukrštaju brojne plovne rute. Takođe je i jedna od mirnijih afričkih zemalja u ratovima zahvaćenoj Africi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj