MESO TRETIRALI PROTUUPALNIM LIJEKOVIMA! Razbijen kriminalni lanac: Prodavali pokvareno i jeftino konjsko meso kao preskupu teletinu

Oko 66 osoba uhićeno je pošto je razbijen međunarodni lanac ilegalne trgovine konjskim mesom širom Europe, objavila je europska policija Europol.

Kriminalna mreža optužena je za prodaju jeftinog konjskog mesa kao skupe teletine.

Meso tretirano protuupalnim lijekovima

Prema izjavi dužnosnika Europola, meso nije bilo za ljudsku prehranu i tretirano je protuupalnim lijekovima koji se koriste za životinje.

Nizozemski trgovac mesom, za kojega se vjeruje da je šef te kriminalne mreže, uhićen je u Belgiji, navodi Europol.  Ostalih 65 osoba, koje su sve uhićene u Španjolskoj, optuženo je za prijevaru i za nedjela protiv javnog zdravlja.

Španjolska policija surađivala s osam zemalja

Skandal je prvo izbio u siječnju 2013., kada su inspektori za hranu u Irskoj pronašli konjsko meso u gotovim pljeskavicama u lancu supermarketa Tesco.

U britanskom tisku ubrzo su se pojavili naslovi kad su testovi pokazali da je meso prodavano u supermarketima do 100 posto konjsko meso.

U ljeto 2016. španjolske vlasti za zaštitu okoliša pronašle su nezakonitosti u trgovini konjskim mesom, koje je neadekvatno označeno i izvezeno.

Istraga je dovela do nizozemskoga trgovca mesom koji je vodio mrežu iz Calpa u Alicenteu, navodi Europol. Istragu je vodila španjolska policija koja je surađivala s istražiteljima u osam zemalja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj