BLOKADA SE NASTAVLJA: Egipat ostao pri sankcijama Kataru

Egipat stoji iza liste zahtjeva koje je uputio skupa s tri arapske zemlje Kataru i zadržat će sankcije protiv Dohe, poručio je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry svom kuvajtskom kolegi u ponedjeljak, prenosi Fena. 

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat uveli su sankcije Kataru 5. juna, prekidajući diplomatske i saobraćajne veze sa malom zalivskom monarhijom nakon što su je optužili da finansira militantne grupe i da je u savezništvu s njihovim ljutim regionalnim neprijateljem Iranom. Doha negira te optužbe.

Kuvajt je vodeći pregovarač između Katara i arapskih država koje ga bojkotuju. Šef njegove diplomatije,  šejh Sabah al-Khalid al-Sabah sastao se sa Shoukryjem i predsjednikom Abdelom Fattahom al Sisijem u Kairu u ponedjeljak.

– Ministar vanjskih poslova potvrdio je svom kuvajtskom kolegi egipatsko obavezivanje na listu zahtjeva predstavljenu državi Katar i nastavak sankcija pokrenutih protiv nje – navodi u saopćenju portparol ministarstva vanjskih poslova Ahmed Abu Zeid.

– Insistiranje dolazi “u svjetlu onoga što četiri države smatraju katarskim kočenjem i odužavanjem i nedostatkom pažnje za brige koje su izrazile četiri države, kazao je.

Shoukry je poručio Sabahu da je jedini put da se kriza riješi da Katar ispuni arapske zahtjeve, koji uključuju prekid podrške Muslimanskom bratstvu, gašenje panarapske satelitske TV mreže al Jazeera, zatvaranje turske vojne baze i distanciranje prema Iranu.

Sisi je poručio Sabahu da cijeni šta je kuvajtski emir,  šejh abah Al-Ahmad Al-Jaber al-Sabah učinio na očuvanju arapskog jedinstva, ali da Egipat neće nikome dopustiti da se miješa u njegova unutrašnja pitanja i da će ostati snažan protiv politike koja podržava terorizam, navodi u saopćenju njegov portparol  Alaa Youssef, prenosi Fena.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj