ERDOGANOV NAFTNI KLAN! Srbija: Turci nude 100 miliona eura za “Knez petrol”

Turci su zainteresirani da uđu na tržište Srbije, i u poslu prodaje nafte i naftnih derivata, a prema saznanjima “Novosti” želja im je da kupe “Knez petrol”.

Fikret Ozturk, predsjednik kompanije Opet, iz Turske (imaju u vlasništvu 1.500 pumpi, ali i lanac hotela “Ramada resort”, u Antaliji) boravio je sredinom protekle sedmice u Beogradu i tom prilikom sastao se sa Srđanom Kneževićem, vlasnikom “Knez petrola”.

Posrednik je bio turski ambasador u Srbiji, Tanju Bilgik.

Izvor Novosti tvrdi da je Ozturk ponudio Kneževiću 100 miliona eura za stopostotno vlasništvo nad “Knez petrolom”. Inače, Kneževićeva kompanija je, u ovoj vrsti posla, druga po snazi u Srbiji, odmah iza NIS-a. Ima 85 pumpi, 1.500 zaposlenih, 100 cisterni za prijevoz nafte. Na godišnjem nivou promet “Knez petrola” je 37 milijardi dinara.

Uz poslove s trgovinom nafte Knežević je, što je manje poznato, vlasnik i “Knez agrara”, velike firme koja u Vojvodini obrađuje desetine hiljada hektara zemljišta i uzgaja oko 50.000 grla stoke.

Ozturk je, saznajemo, izrazio spremnost da se posao oko preuzimanja “Knez petrola”, u slučaju da Knežević prihvati ponudu, zaključi do sredine avgusta, odnosno prije nego što bude realizirana najavljena posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Srbiji.

Podsjećamo, Erdoganovaporodica i prijatelji suvereno vladaju naftnim sektorom u Turskoj. Njegov zet je ministar energetike u aktualnoj Jildirimovoj vladi, dok sin ima transportnu kompaniju koja se bavi distribucijom nafte i naftnih derivata.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj