KRITIKOVALA GA KOLINDA ‘ZBOG SPORE REAKCIJE’: Ministar odbrane Hrvatske podnio ostavku

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević podnio je danas ostavku nakon kritike predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je vojska mogla i ranije da primogne vatrogascima u gašenju požara, koji su poslednjh dana zahvatili Dalmaciju, piše Jutarnji list.

Krstičević je ponudio mandat na raspolaganje rekavši ili ga premijer Andrej Plenković i predsjednika Grabar-Kitarović mogu odmah smijeniti ukoliko se pokaže da vojne snage nisu na vjeme i kvalitetno reagirale na požar.

Plenković je naime ranije danas u Splitu izjavio da je sistem odlično funkcionisao, da nije bilo stihije i da je sve funkcionisalo “baš kako treba”.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je, međutim, napuštajući Salcburg, zbog požara u Dalmaciji, izjavla da je vojska mogla i ranije da primogne u borbi sa vatrenom stihijom.

Potom je Krstičević za Jutarnji rekao da podnosi neopozivu ostavku.

”Poznato je kako sistem zapovedanja funkcioniše. Zahtjev za angažman Hrvatske vojske daje glavni vatrogasni zapovednik a ja do danas nisam dobio nikakv zahtjev. U ovom trenutku na terenu je 200 vojnika i još 500 u pripravnosti, a naši vojnici već su ”izginuli” u gašenju””, kazao je Krstičević

O svemu različitog su stava predsjednica i premijer.

“Moje je mišljenje da je vojska na teren mogla izaći ranije. Iako nisu obučeni ni opremljeni kao vatrogasci za gašenje požara, čini mi se da je opseg požara bio takav da je trebala svaka ruka. Detaljnjije ću moći reći tek poslijepodne, kad vidimo na terenu što se zbivalo. Ovo je proces naučenih lekcija koje možemo i moramo pripremiti u okviru Strategija nacionalne sigurnosti, da naše službe djeluju u sinergiji i na taj se način nadopunjavaju”, rekla je Grabar Kitarović, koja je u Salcburgu učestovala na trilaterali – Slovenija, Austrija, Hrvatska.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj