KRŠENJE SPORAZUMA IZ MINSKA: Donjecki separatisti proglasili državu Malorusiju

Separatisti u Donjecku na istoku Ukrajine proglasili su uspostavljanje države Malorusije koja će, kako kažu, biti nasljednica Ukrajine.

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DPR) Aleksandar Zaharčenko izjavio je da je u pripremi ustav nove države koji će kasnije biti iznijet na glasanje. Zaharčenko je predložio trogodišnji tranzicioni period ka osnivanju nove nezavisne države Malorusije kao rješenje trogodišnjeg sukoba na istoku Ukrajine, prenosi “Sputnjik”. 

Ocijenivši da je u razgovorima unutar DPR zaključeno da se “Ukrajina pokazala kao propala država”, Zaharčenko je pozvao međunarodnu zajednicu da podrži njegov prijedlog. “Treba da nas podrže stanovnici regiona. Ovo rješenje je moguće ako međunarodna zajednica podrži ideju”, rekao je Zaharčenko. 

Malorusija je proglašena kao suverena država i nasljednica Ukrajine, s Donjeckom kao glavnim gradom, navodi “Sputnjik”.

“Mi, predstavnici bivše Ukrajine, proglašavamo osnivanje nove države, Malorusije, koja je država nasljednica Ukrajine”, saopštio je ministar DPR Akeksandar Timofejev.

Timofejev je izjavo da će nova država voditi politiku ka obnavljanju veza s Rusijom, pridruživanju Savezu Rusije i Bjelorusije, da će zvanični jezici biti ruski i maloruski, a da će regionalni jezici zadržati svoja prava i statuse.

Timofejev je dodao da će Malorusija raditi na obnavljanju aktivnosti u okviru Zajednice nezavisnih država i da će pokrenuti trilateralne razgovore s Rusijom i Evropskom unijom.

Sukobi u regionima Donjeck i Lugansk izbili su u aprilu 2014, pošto je predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič svrgnut s vlasti u februaru te godine. Stanovnici tih regiona glasali su za nezavisnost na referendumima, a Kijev je započeo vojnu operaciju protiv separatista.

U sukobima je stradalo više od 10.000 ljudi. U februaru 2015. je potpisan mirovni sporazum, koji podrazumijeva prekid vatre, povlačenje oružja s linije sukoba i ustavne reforme.

Primirje se, međutim stalno krši, uz međusobne optužbe sukobljenih strana.

EU i Rusija protiv

Inicijativa o stvaranju države Malorusije nije u skladu sa Minskim sporazumom, izjavio je “Sputnjiku” neimenovanim predstavnik EU.

“To je u suprotnosti sa ciljevima Minskog sporazuma za reintegraciju u Ukrajinu posebnih regiona Donjecka i Luganske oblasti”, rekao je predstavnik EU koji je želio da ostane neimenovan.

Po njegovim riječima, “EU podržava sadašnje diplomatske napore koji treba da omoguće punu implementaciju Minskog sporazuma na osnovu stabilnog političkog rješenja konflikta, na osnovu poštovanja nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”.

Portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija ostaje privržena Minskim dogovorima o rešavanju situacije u Ukrajini.

I opunomoćeni predstavnik Rusije pri kontakt-grupi za rješavanje situacije u Ukrajini Boris Grizlov smatra da ova inicijativa nije u skladu sa Minskim sporazumim, ali da na nju treba gledati kao na poziv na dijalog. On je naglasio da “ovaj prijedlog treba prije svega gledati u kontekstu informacionog rata i da nije predmet realne politike”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj