AMERIČKI VIZIONAR I INOVATOR UPOZORAVA: Bez valjanih pravila, industrije će postati posve autonomne i predstavljati prijetnju ne samo za radna mjesta već i za nacionalnu sigurnost

Umjetna inteligencija najveći je rizik s kojim se suočavamo kao civilizacija, izjavio je u subotu izvršni direktor Tesle i SpaceX-a, američki vizionar i inovator Elon Musk govoreći na ljetnom susretu Nacionalnog udruženja guvernera.

Musk je američkim guverenerima poručio da se počnu proaktivno odnositi prema umjetnoj inteligenciji prije negoli bude kasno.

Roboti mogu započeti ratove lažnim vijestima

Bez valjanih pravila – upozorio je Musk – industrije će postati posve autonomne i predstavljati prijetnju ne samo za radna mjesta već i za nacionalnu sigurnost. Ustvrdio je da američka Vlada još nema valjani uvid u razvoj umjetne inteligencije.

“Ali, kad ga dobije, mislim da će se uplašiti. I trebaju se uplašiti”, dodao je.

“Roboti mogu u cijelosti obaviti zadane poslove brže i učinkovitije nego ljudi, ali još je opasnija činjenica da oni mogu započeti ratove lažnim vijestima, lažiranjem e-mailova i manipuliranjem informacijama”, kazao je Musk okupljenima.

Također im je poručio da bi trebali osnovati regulatornu agenciju čija bi zadaća bila potpuno razumijevanje umjetne inteligencije.

Sva će vozila postati laptopi na kotačima”

Musk je ujedno iznio i svoja predviđanja razvoja automobilske industrije u budućnosti. Za deset godina, tvrdi on, više od polovine novih automobila proizvedenih u SAD-u bit će električni i gotovo svi će biti autonomni.

“Za 20 godina svi će automobili na cestama biti autonomni. Imati volan u automobilu bit će kao da imaš konja. A kada sva vozila postanu laptopi na kotačima, glavna briga bit će cyber-sigurnost, naročito zbog mogućnosti hakiranja cijele flote vozila na cestama. Ako hakeri budu u stanju upravljati ičijim vozilom, bit će to kraj za Teslu”, kazao je te poručio da bi vozači trebali učiniti sve da njihova vozila ne poremeti ikakav software.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj