LANSIRALI SVOJU VERZIJU APLIKACIJE: Kina je blokirala WhatsApp; zasmetalo im je što ne mogu pristupiti sadržaju poruka

Kineski cenzori odlučili su blokirati WhatsApp. Iz Kine nije moguće pristupiti Facebooku i Twitteru, a blokiran je i Instagram. Kineski korisnici su javili kako preko WhatsAppa već dugo ne mogu razmjenjivati slike i videoisječke, a od sada više ne mogu slati niti poruke, javlja Sky News.

Sve je ovo dio akcije koja se naziva Veliki kineski Firewall, a kojoj je cilj tamošnjim korisnicima spriječiti pristup raznim internetskim sadržajima. Najpopularnija aplikacija za dopisivanje u Kini je WeChat koja ima više od 900 milijuna korisnika. Ova zabrana dolazi uoči 19. kongresa Partije na kojom se očekuju značajne promjene vladajuće Komunističke partije.

Kineska verzija WhatsAppa

WhatsApp ima sustav zaštite koji omogućava da samo pošiljatelj i primatelj mogu pročitati sadržaj poruke. Takve poruke nedostupne su trećoj strani. Međutim, konverzacija na WeChatu je u svakom trenutku lako dostupna kineskim vlastima.

U Velikoj Britaniji također su se pojavile kritike na račun opisane tzv. end to end enkripcije. Pojedini britanski državni dužnosnici, poput Amber Rudd, tvrde da bi policijske snage trebale imati pristup komunikaciji na WhatsAppu.

 

(Global CIR/Telegram)

Komentiraj