U TURSKOJ UHIĆEN PRODUCENT FILMA O DRŽAVNOM UDARU: U filmu ‘ubijena’ Erdoganova obitelj, a njemu u glavu uperen pištolj

Turska policija danas je uhitila producenta filma o prošlogodišnjem pokušaju državnog udara pod optužbom da je formirao i vodio terorističku skupinu, izvijestio je dnevni list Hurriyet.

Ali Avci je priveden prošlog tjedna nakon što je društvenim mrežama objavljen ‘trailer’, kratka filmska najava, njegova novog filma “Buđenje” o neuspjelom puču 15. jula prošle godine. Prošlog je tjedna  u Turskoj obilježena godišnjica  puča u kojem je ubijeno 249 osoba.

Turski mediji su izvijestili da je “trailer” njegovog filma uskomešao javnost  jer prikazuje obitelj predsjednika Tayyipa Erdogana, uključujući njegovog zeta  i ministra energetike Berata Albayraka, ubijene iz vatrenog oružja i vojnog časnika kako drži pištolj uperen prema potiljku predsjednika dok ovaj moli.

Protuteroristička postrojba policije je Avcija uhitila u njegovom domu u Istanbulu, kao i još jednog muškarca za kojeg je objavljeno da je u bijegu jer je pripadnik mreže muslimanskog klerika Fethullaha Gulena, izvijestio je Hurriyet. Turska Gulena optužuje da je organizirao pokušaj puča što ovaj niječe.

Više od 50.000 ljudi je uhićeno i čeka suđenja, a 150.000 državnih zaposlenika, uključujući učitelje, suce i vojnike, suspendirano  je ili otpušteno po zakonu o izvanrednom stanju uvedenom prošlog jula nakog navodnog ‘puča’. Izvanredno stanje je turska vlada u ponedjeljak produžila.

Avcijev prethodni film “Šef” pušten je u distribuciju u martu, uoči referenduma kojime su povećane ovlasti predsjednika.

Film Erdogana, dok je bio dječak i poslije istanbulski gradonačelnik uhićen radi recitiranja vjerske pjesme, uglavnom prikazuje s poštovanjem i u pozitivnom svjetlu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj