NIJEMCI UPOZORENI DA NE PUTUJU U TURSKU! Merkel: Mjere protiv Turske neophodne su i neizbježne

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra neophodnom i neizbježnom seriju mjera protiv Turske, koje je danas najavio ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel.

Rojters prenosi da je to na Tviteru napisao portparol njemačke vlade Stefen Zajbert. On je tvitovao izjavu kancelarke: “Merkel: Mjere koje je najavio ministar spoljnih poslova protiv Turske neophodne su i neizbježne”.

Gabrijel je najavio da će Berlin preduzeti niz koraka kao odgovor Turskoj na pritvaranje njemačkog aktiviste za ljudska prava, a Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Nijemce koji putuju u tu zemlju na povećan oprez.

“Potrebno je da naša politika prema Turskoj ide u novom pravcu… ne možemo da nastavimo kao dosad. Moramo da budemo jasniji nego dosad da bi odgovorni u Ankari razumjeli da takva politika nije bez posljedica”, rekao je Gabrijel novinarima.

Kako je dodao, ovi novi koraci dogovoreni su sa kancelarkom Angelom Merkel. On je rekao da će Njemačka razgovarati sa partnerima EU o evropskim aspiracijama Turske i naglasio da Berlin više ne može da bude garant njemačkih korporativnih investicija u Turskoj.

“Potrebno je da naša politika prema Turskoj ide u novom pravcu… ne možemo da nastavimo kao dosad. Moramo da budemo jasniji nego dosad kako bi odgovorni u Ankari razumjeli da takva politika nije bez posljedica”, rekao je Gabrijel.

Turske vlasti uhapsile su ove nedjelje nekoliko aktivista za ljudska prava, među kojima i njemačkog državljanina Petera Štojdnera.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj