PREMA PISANJU WASHINGTON POSTA: CIA gasi program podrške borcima protiv Asada?

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) gasi svoj program podrške ‘pobunjenicima’ koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, piše Vašington post.

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, taj list navodi da je četvorogodišnja tajna operacija imala ograničen uticaj, naročito od kada su ruske snage stale na stranu legalnih vlasti 2015. godine.

Prema navodima Vašington posta, predsjednik SAD Donald Tramp je donio odluku da ukine program podrške prije skoro mjesec dana, nakon sastanka sa direktorom CIA-e Majkom Pompeom i savjetnikom za nacionalnu bezbjednost H.R. Mekmasterom.

Bijela kuća i zvaničnici CIA-e odbili su da komentarišu te navode.

List tvrdi da postepeno ukidanje programa CIA održava “Trampov interes u pronalaženju načina da sarađuje sa Rusijom” kao i “priznanje ograničene moći Vašingtona i želje da ukloni Asada sa vlasti”.

AFP podsjeća da su SAD i Rusija postigle dogovor o prekidu vatre u jugozapadnoj Siriji, koji je objavljen 7. jula na samitu G20 u Hamburgu, gdje se Tramp, prvi put od stupanja na čelo SAD, sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Bivši američki predsednik Barak Obama odobrio je program za podršku navodnim ‘pobunjenicima’ 2013. godine u vrijeme kada su razne grupe  tražile spoljnu podršku u ustanku protiv “Asadovog režima”.

Više hiljada terorista je obučeno i naoružano, podsjeća francuska agencija.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj