ZASTRAŠUJUĆI PROJEKAT IZ ERDOGANOVE KUHINJE: Izgradnjom 22 brane na Tigrisu i Eufratu ostavit će Irak i Siriju bez vode, stvarajući uslove za novi dugotrajni rat na Bliskom Istoku

Masume Ebtekar, šefica Odeljenja za zaštitu životne sredine Irana, poziva Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje da utiču na Tursku i, ako je moguće, ubijedi turske vlasti da odustanu od ideje dalje izgradnje brana.

Prema riječima Ebtekarove, iransko Ministarstvo spoljnih poslova bi moralo da obavi pregovore sa Turskom i ubijedi vladu u Ankari da odustane od izgradnje brana na rijekama Tigar i Eufrat. Ebtekarova kritikuje Tursku zbog nepromišljene izgradnje gigantskih brana, koje dovode do isušivanja rijeka. U okviru svog ambicioznog ali i zastrašujućeg projekta u Južnoj Anadoliji, Turska planira izgradnju 22 brane, piše “Sputnjik”.

Irak i Sirija ostaju bez vode zbog izgradnje brana

Kritiku Masume Ebtekar podržao je i predsjednik Hasan Rohani. Tokom svog govora na nedavno održanoj Međunarodnoj konferenciji o borbi protiv pješčanih oluja i dezertifikacije zemljišta, predsjednik Rohani je osudio gradnju brana koju planira Turska. Prema njegovim riječima, iracionalna izgradnja koju Ankara ima namjeru da sprovede dovodi do isušivanja brojnih vodenih površina, jezera i rijeka, kako u Iraku tako i u Iranu, što kasnije dovodi do povećanog broja pješčanih oluja u regionu.

Turske vlasti, a najpre zamjenik ministra spoljnih poslova zadužen za pitanja južne Azije, nisu se složile sa ovom kritikom tokom konferencije. Turski predstavnik je objasnio da se izgradnja brana navodno vrši uz sve mjere predostrožnosti i poštovanje pravila i proračuna koji za cilj imaju očuvanje životne sredine.

Bez obzira na riječi turskih predstavnika, iranski stručnjaci upozoravaju da bi, ako na diplomatskom nivou ne dođe do rješenja ove situacije, države mogle da se nađu na ivici rata za vodu.

Istorijat ovog problema za Sputnjik objašnjava Muhamed Darviš, direktor odeljenja za odnose sa javnošću Odeljenja za zaštitu životne sredine.

Redžep Tajip Erdogan

– Turska je započela taj projekat još 1980. godine. Cilj je bio da se tok reka Tigar i Eufrat promeni u korist Turske, pri čemu bi onda Irak i Sirija ostali bez vode iz ovih rijeka. U tom trenutku su Sadam Husein i Hafez el Asad bili moćni i uticajni političari i mogli su da priprjete Turskoj – rekao je on.

Ali uskoro je Irak ušao u rat sa Iranom (konflikt je trajao 8 godina), nakon čega je došla na red okupacija Kuvajta, i na kraju i vojna invazija SAD. Poslije svih ovih nedaća, Irak je potpuno izgubio snagu i uticaj kakav je ranije imao kao jak regionalni igrač.

– Trenutak slabosti centralne vlasti u Iraku, kao i haos građanskog rata u Siriji, Turska je iskoristila i dobila međunarodni kredit za izgradnju čak 22 brane na Tigru i Eufratu -objašnjava Darviš.

Ako Turska zaista realizuje svoje namjere i izgradi, kako je isplanirala, branu Ilis na Tigru u regionu Hasankejf, obima 10,4 milijardi kubnih metara, to će izazvati pravi kolaps i neviđenu krizu zbog nedostatka vode.

Uništeni poljoprivrednici bit će opasniji od DAIŠ-a

Planovi Turske su da onemogući dalji tok rijeke Eufrat u potpunosti, a rijeke Tigar za 60 odsto. Posljedično, na teritoriju Sirije i Iraka više neće doticati ni kap vode iz ovih rijeka, regionalnih žila kucavica.

– Ne samo što bi izgradnja ove brane onemogućila dotok rijeka, čime bi se u potpunosti isušilo korito, već bi i 2,5 milijardi hektara zemlje u Siriji i više od 5 milijardi hektara zemlje u Iraku ostalo bez mogućnosti navodnjavanja. To bi za poljoprivrednike značilo da ostaju bez posla, a posredno siromašni. Ovo bi samo išlo naruku DAIŠ-u. Tada bi teroristi mogli da regrutuju nesrećne farmere koji su ostali bez zemlje i hrane. Kakvu opasnost predstavlja DAIŠ za cijeli svijet, nema potrebe naglašavati – objašnjava Darviš.

Tigar i Eufrat

Pored toga što bi izgradnja turskih brana dovela do isušivanja rijeka, stvarila bi i ogromne pješčane dine. Količina pijeska se od 1988. godine ionako konstantno povećava, upravo kao posljedica izgradnje brana u Turskoj, što je i predsjednik Irana Rohani mnogo puta istakao.

‘Ako već Irak ne dijeli sa nama svoju naftu, zašto bismo mi bili u obavezi da dijelimo svoje vodene resurse’

Kada je svojevremeno premijer Iraka Nuri Maliki pokrenuo ovo pitanje i iznio optužbe na račun Turske povodom moguće izgradnje novih brana, Ankara je uputila veoma opasan odgovor: Ako već Irak ne dijeli sa nama svoju naftu, zašto bismo mi bili u obavezi da dijelimo svoje vodene resurse.

hasan Rohani

Mora se ovde istaći da je nafta ekonomsko blago, a voda životna potreba. Ova dva resursa se ne smiju da se upoređuju. Voda iz rijeka pripada svim stanovnicima u okolini riječnog toka. Ako bi se pratio ovaj netačni turski princip, onda bi i Etiopija mogla da izjavi da, ako Nil već izvire na njenoj teritoriji, Egipat nema pravo na vodu iz te rijeke.

Drugi sagovornik Sputnjika Halil Agadžanlu, stručnjak za vodene resurse i probleme dezertifikacije, rukovodilac Odeljenja za hidrologiju pri upravi iranske provincije Zenžan, na pitanje: „I gdje je tu rešenje ovog problema“, odgovara:

– Međunarodna konvencija UN-a za borbu protiv dezertifikacije zemljišta i jeste nastala dhelimično kao vid borbe protiv peščanih oluja. Veoma je važan ispravan geopolitički pristup u ovom pitanju. Na rješavanju ovog problema ne može samostalno da radi samo jedna država, rezultati mogu da se postignu samo zajedničkim naporima na državnom, međunarodnom i regionalnom nivou, uz aktivnu saradnju i diplomatski dijalog.

Agadžanlu ističe da bi, ako neka država ne bude poštovala prava druge države, u ovom slučaju to moglo da dovede do političkih, ekonomskih, socijalnih i bezbjednosnih problema. Takođe, navodi sagovornik Sputnjika, ovaj bi problem mogao da utiče i na ostale države regiona.

Iranska nevladina organizacija „Mijanroundan“ je u maju organizovala onlajn peticiju upućenu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu sa molbom da utiče na Tursku, kako bi Ankara odustala od svog zastrašujućeg plana izgradnje brana.

U peticiji se navodi da „razorne posljedice građevinskih planova u Turskoj mogu da dovedu do pogoršavanja uslova života ljudi u Iraku i Siriji, koji su i bez ovog problema već izmučeni dugogodišnjim ratovima i borbom protiv terorista DAIŠ-a… Turski projekat izgradnje brana ugrožava ljudska prava“.

 

(Global CIR/Sputnjik/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj