NOVI VINSKI SPOR: Slovenačka vlada tuži Evropsku komisiju zbog brendiranja pojedinih ‘hrvatskih vina’

Slovenačka vlada je danas na dopisnoj sjednici donijela odluku da tuži Evropsku komisiju zbog toga jer je ona delegiranim aktom dopustila da se na području EU prodaje istarski teran pod nazivom “Hrvatska Istra – teran”.

Od suda Evropske unije u Luksemburgu Slovenija će tražiti da spomenuti akt poništi, prenijeli su izvori bliski slovenskom ministru za poljoprivredu Dejanu Židanu.

Slovenija je pred ulazak u Evropsku uniju registrovala svoj kraški teran kao nacionalni brend i proizvod sa zaštićenim porijeklom i tvrdi da se to vino izvorno može proizvoditi samo u Sloveniji, na području Krasa koje navodno ima specifičnu mikroklimu i tlo.

Židan je početkom sedmice izjavio, najavljujući tužbu protiv Evropske komisije, da je Slovenija za nju osigurala eksperska mišljenja poznatih evropskih stručnjaka, te da je Evropska komisija stala na stranu Hrvatske u “vinskom sporu” koji traje već nekoliko godina.

“Evropska komisija je delegiranim aktom legalizovala nezakonito označavanje proizvoda, ne samo ubuduće nego i za protekli period, a na taj način ona legalizuje kršenje pravne stečevine EU-a”, kazao je Židan.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj