ODMETNUTA ‘ČETVORKA’ I NESPOSOBNI ZVIZDIĆ BLOKIRALI VELIKE PROJEKTE! Violeta Bulc: Bez akciza nema 500 miliona KM sredstava EU

Skoro 500 miliona KM koje su Evropska unija i njena tijela spremna investirati u Bosnu i Hercegovinu neće biti dostupno sve dok naša država ne pristupi Trgovinskoj zajednici, ali i dok se ne usvoje zakonske mjere o dodatnim akcizama na gorivo.

Rezultat je ovo nemoći i nesposobnosti predsjednika Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, koji je u više navrata dokazao kako nema potrebnu većinu na državnom nivou za donošenje reformskih zakona.

Naravno, izgovora ne nedostaje budući da mu ‘na ruku ide i odmetnuta četvorka SDA’ koja je blokirala zakon o akcizama, a to je ona ista četvorka za koju je Zvizdić nedavno tvrdio kako su to ‘pošteni ljudi i veliki patrioti’ te da će podržati hitno potrebni zakon.

Još uvijek nema ništa ni od zakona, ali ni od Zvizdićeve ‘većine’. Očigledno će EU morati sačekati dok se njih ‘petorica’ dogovore, a do tada građanima bi izgleda najbolje bilo da proteste počnu organizirati ispred kuća pojedinih parlamentaraca ili predsjedavajućeg Vijeća ministara, jer je više nego očigledno kako političku moć u BiH nemaju institucije, već je ona skoncentrisana u rukama ‘petorke’.

Koliko je Zvizdiću stalo do EU integracija, najbolje svjedoči slučaj prevođenja upitnika za pristupne pregovore EU, koji još uvijek nije preveden zbog nesposobnosti prvog čovjeka Vijeća ministara da angažuje neki bh. prevodilački tim, a ne hrvatsku kompaniju kako je ranije planirao.

Gubimo ogromna sredstva

Potvrdila je to u ekskluzivnom intervjuu za “Dnevni avaz” Violeta Bulc, komesarka EU za mobilnost i transport.

Ova biznismenka iz Slovenije vrlo je angažirana na pomoći BiH u svakom pogledu. Tokom samita država zapadnog Balkana i Evropske unije ona je pokušavala na svaki mogući način pomoći BiH da ostvari uvjete za dobivanje neophodnih sredstava koja bi bila uložena u infrastrukturu.

Kako se unutar BiH dogovor o pristupanju Transportnoj zajednici nije mogao postići, novac je, za sada, na čekanju.

– Kao što vam je poznato, u Trstu je pet partnera, zemalja zapadnog Balkana, potpisalo ovaj međunarodni ugovor. Uprkos intenzivnim diplomatskim nastojanjima, BiH nije mogla potpisati ugovor na dan samita zbog problema s unutarnjom koordinacijom. Očekujemo da će se ovo pitanje uskoro razriješiti, što bi vam omogućilo da potpišete ovaj međunarodni ugovor i pristupite Transportnoj zajednici, ističe Violeta Bulc.

– Budžetska sredstva namijenjena za zapadni Balkan u periodu 2014.-2020. godine u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) se raspoređuju kroz godišnje budžete u iznosu od oko 900 miliona eura. Do 2017. godine (uključeno), Evropska komisija je pripremila i usvojila programe pomoći od oko 3,5 milijardi eura, na temelju budžeta izdvojenog za period 2014.-2020.

Kad je riječ o implementaciji ovih programa, tipični vremenski okvir je od tri do šest godina (posebno za velike infrastrukturne projekte, iz razumljivih razloga) od momenta kad se sredstva korisniku stave na raspolaganje. Ovaj period obuhvata tendersku proceduru, implementaciju aktivnosti i plaćanja, da se osigura transparentnost u trošenju javnih sredstava i da se osiguraju slobodne i otvorene mogućnosti da poslovna zajednica konkurira za poslove implementacije, kazala je ona.

Prema njenim riječima, Evropska komisija je 2015. godine odobrila sufinansiranje projekta izgradnje dva mosta i granična prijelaza s Hrvatskom, Svilaj u FBiH (spomenut ranije) i Gradiška u RS, u obliku bespovratnih sredstava u ukupnoj vrijednosti od 28,8 miliona eura. Nedavno je u Trstu Evropska komisija najavila još jedan značajan paket za povezivanje, koji uključuje još četiri projekta u Bosni i Hercegovini, a radi se o bespovratnim sredstvima u iznosu od 46 miliona eura. Tri projekta se odnose na izgradnju dijelova Koridora 5C, dok je četvrti predviđen za Luku Brčko.

Međutim, prije nego što EU bude u poziciji da bilo kakva sredstva dodijeli, BiH se poziva da potpiše ugovor o Transportnoj zajednici i usvoji zakon o akcizama. Postoje i neka neriješena pitanja u vezi s projektom za Luku Brčko.

– Investicije u transportnu infrastrukturu zahtijevaju da su projekti dovoljno zreli i spremni za finansiranje. U tom smislu, neophodno je da zemlja ima neophodni fiskalni prostor da bi osigurala da se, osim EU grantova, koji pokrivaju samo 20 posto ulaganja, mogu iskoristiti i zajmovi međunarodnih finansijskih institucija. Dakle, ova četiri projekta mogu dobiti podršku tek nakon usvajanja zakona o akcizama, zaključuje Bulcova.

 

(Global CIR/Avaz)

Komentiraj