ULAZAK U MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE! Hodžaj: Kosovo je osiguralo glasove za prijem u Unesko i Interpol

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio je danas da je Kosovo obezbijedilo dovoljan broj glasova da bude primljeno u Unesko i Interpol, kao i da je “jedna država okončala sve procedure za priznanje nezavisnosti Kosova”.

Hodžaj u intervjuu koji prenosi portal Zeri.info nije želio da kaže koja je to zemlja, ali je istakao da je okončala sve administrativne procedure za priznanje Kosova.

– Prošle godine sam posjetio mnoge države svijeta i tokom tih poseta mi smo dobili potvrde ko će glasati za učlanjenje Kosova kako u Unesko tako i u Interpol. Ja vjerujem da je Kosovo obezbijedilo glasove – kazao je Hodžaj.

On je rekao da Kosovo, prije nego što postane član tih međunarodnih organizacija, treba da ispuni “domaće zadatke” i u Skupštini usvoji Zakon o vjerskim slobodama i Zakon o kulturnom naslijeđu.

Kosovski šef diplomatije naveo je da dijalog o normalizaciji odnosa sa Beogradom “ulazi u završnu fazu” i da treba da da se vodi na predsjedničkom nivou pošto su pitanja spoljne politike, kako je ocijenio, “odgovornost predsjednika Kosova”.

Istakao je da je cilj dijaloga Beograda i Prištine da se Kosovo učlani u UN i da se “uporedo sa tim Srbija legalno odrekne Kosova promjenom u njenom Ustavu”.

On je naveo da treba da dođe do “međusobnog priznanja između Kosova i Srbije i da se uspostave diplomatski odnosi”.

 

(Global CIR/ Agencije)

Komentiraj