NOVI AMERIČKI PRISTUP? Pentagon priznao kako SAA ne koristi hemijsko oružje

Od aprila 2017. godine ‘režim predsjednika Sirije, Bashara Assada nije koristio hemijsko oružje tokom borbenih aktivnosti’, priznao je predsjedatelj Vijeća načelnika stožera američkih oružanih snaga, Joseph Dunford.

“Htio bih vjerovati, kako je Assad dobio jasan i glasan signal, da je primjena kemijskog oružja nedopustiva, pošto njegovo korištenje protiv vlastitog naroda bi imalo ozbiljne posljedice. Vrijeme će pokazati, kako ga od toga dana nije koristio”, – rekao je general tokom konferencije za sigurnosna pitanja u gradu Aspenu u američkoj državi Colorado.

Pod “tim danom” referirao se na raketni udar SAD na sirijsku aviobazu u aprilu ove godine, kao odgovor na ( prema mišljenju Washingtona ) navodno korištenje hemijskog oružja od strane sirijske vojske u Han-Sheihunu u provinciji Idlib.

Sirijska strana je odlučno opovrgla navedene optužbe nazvavši ih provokacijom.

Istovremeno, u junu ove godine, sirijska opozicija je izjavila kako je sirijska vojska navodno koristila hlor, a njemački list “Bild” je optužio režim Bashara Assada za korištenje kemijskog oružja u julu, pozivajući se na izvore iz opozicije.

U julu je službeni predstavnik ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, Marija Zaharova upozorila kako terorističke skupine u Siriji pripremaju provokaciju s primjenom hemijskog oružja u jednom od većih naseljenih područja u državi, kako bi mogli okriviti sirijske vlasti.

“Sirijske terorističke grupacije planiraju iscenirati provokacije s korištenjem hemijskog oružja kako bi opet izazvale SAD da raketira položaje sirijske vojske”, – rekla je Zaharova, a prenosi ruska agencija Interfax.

 

(Global CIR/RBTH)

1 Komentaron this Post

  1. Ovo treba zvučati kao: “Mi Ameri smo face jer smo spriječili Asada u korištenju kemijskog oružja” koje on izgleda nije ni koristio

    Reply

Komentiraj