NOVI IMIDŽ MAKEDONIJE! Zaev u Sarajevu: Uskoro otvaranje avionske linije prema Skoplju, priznavanje vozačkih dozvola i prelazak granice samo sa ličnom kartom

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, te predsjednik Vlade Makedonije Zoran Zaev ocijenili su danas u Sarajevu da je najavljeno otvaranje direktne avionske linije između Sarajeva i Skoplja, te potpisivanje niza sporazuma, kao što su priznavanje vozačke dozvole i prelazak granice sa ličnom kartom, osnov za dalje unapređenje ekonomske saradnje i trgovinske razmjene između dvije zemlje.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da su sagovornici konstatovali da između dvije prijateljske i bliske zemlje nema otvorenih pitanja, štaviše, naglasili su da su politički odnosi izuzetno dobri.

Zaev je upoznao je članove Predsjedništva BiH sa aktuelnom sociopolitičkom situacijom u njegovoj zemlji i njenim evroatlantskim putem za koji cijeni da nema alternativu.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zadovoljstvo zbog formiranja nove vlade i stabilizacije prilika u Makedoniji, smatrajući da je tako upućena snažna poruka cijelom regionu da je moguće napraviti ozbiljan iskorak ka stabilnosti zemlje i prosperitetu njenih građana.

Sastanku je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića prisustvovao njegov savjetnik Tugomir Čuljak.

Razjasnio sam sve nesuglasice s Vučićem

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je su on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razjasnili sve nesuglasice i dogovorili se da će sarađivati.

On je u intervjuu za regionalnu televiziju N1 kazao da su Srbi i Makedonci bliski narodi, kao i da građani dvije zemlje žele dobru saradnju a dvije zemlje “imaju odličnu perspektivu”.

“Srbija nije imala neki uticaj ili loše namjere prema Makedoniji. Svakako, bilo je komentara u predsjedničkoj kampanji, pominjanja ‘makedonskog scenarija’, ali ja ne ulazim duboko u to”, rekao je Zaev.

Prema njegovim riječima, tokom radne večere lidera zapadnog Balkana, sa “tadašnjim premijerom, a sadašnjim predsjednikom Aleksandrom Vučićem razjašnjene su sve te nesuglasice”.

“Mi smo pružili ruku i obećali da ćemo sarađivati”, rekao je on.

On je dodao i da je Makedonija imala i bilateralni susret sa premijerkom Anom Brnabić, koja je “otvorila neke lijepe perspektive”.

“Ja sam to potvrdio. Ovde su bili i ministri spoljnih poslova. Preuzeli smo obavezu da slijedimo ono što žele naši građani. Naši građani žele saradnju. Mi smo bliski narodi, zaista imamo odličnu perspektivu. Političari moraju da otvaraju takve perspektive, da ih unapređuju u korist građana i Makedonije i Srbije”, zaključio je Zaev.

Zaevu uručena ‘Mostarska povelja mira’

Predsjedniku Vlade Makedonije Zoranu Zaevu večeras je u Mostaru uručena “Mostarska povelja mira” za doprinos uspostavljanju regionalne saradnje.

Nagradu dodjeljuje Centar za mir i multietničku saradnju Mostar povodom obnove Starog mosta koji je svečano otvoren na današnji dan prije 13 godina.

Zaev i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić potom su potpisali “Mostarsku povelju mira” i spustili vijenac sa Starog mosta u pomen na sve žrtve rata.

Zaev je rekao da se iz Mostara danas šalje poruka mira, te istakao da u regionu ima lidera koji gledaju u budućnost, znaju da sarađuju, jer se saradnjom gradi bolja budućnost.

“Ovaj naš multietnički region itekako treba mir. Prošlost je bila surova, ali svi smo izvukli poruke iz toga”, izjavio je Zaev novinarima u Mostaru.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj