SAA NA 40 KILOMETARA OD GRADA DEIR EZ ZORA: Ruske zračne snage izvele oko 6.000 udara širom Sirije samo u posljednja dva mjeseca

Sirijska Arapska Armija (SAA) tačnije Tigar snage udaljene su samo oko 40 kilometara od strateškog grada Deir Ez Zor, javlja visoki komandant u elitnoj formaciji.

Tokom posljednjih nekoliko dana, istina oko napredovanja SAA u južnoj Rakka pokrajini bila je uvijena u tajnost zbog niza političkih i vojnih razloga.

Zvanično, vojni izvori iz SAA najavili su zauzimanje grada al-Dakhelah (na zapadnoj obali rijeke Eufrata) kao i B’ir Al-Sabkhavi naftno polje i gasno polje Al-Sabkhavi u Rakka pokrajini. Ovo je bilo javljeno oko 10 sati unazad.

Međutim, jedan poseban izvor iz Tigar snaga rekao je, uprkos tome što je ovo oficijelno demantirano, da su danas Tigar snage uspjele da postignu ogroman napredak od oko 22 kilometra niz zapadnu obalu Eufrata i da su dostigli grad Shaima, koji se nalazi 40 kilometara sjeverno od grada Deir Ez Zor.

Komandant pripisuje današnji veliki napredak opštem kolapsu DAIŠ-eve odbrane u toj oblasti.

Komandant Tigar snaga dodao je da će SAA sada teže da se probija prema Deir Ez Zor-u i procjenjuje da bi SAA do grada trebala da stigne do početka septembra.

U svakom slučaju, napredak SAA Tigar snaga tokom prošle nedjelje, veliko je iznenađenje za posmatrače sirijskog konflikta, pa čak i najveći optimisti i provladini komentatori ne očekuju da grad bude u dometu za napad sve do kraja jeseni 2017.

Hezbollah osvaja prostor između Sirije i Libanona u velikoj ofenzivi protiv terorista

Libanonski Hezbollah poručili su jutro kako je bitka protiv Al-Nusra Front terorista na planinskom području između Libanona i Sirije gotovo završena te su pritom pozvali preostale teroriste da se predaju. Podsjetimo, riječ je o većoj ofenzivi koju su pripadnici Hezbollaha pokrenuli zajedno sa sirijskom vojskom.

Nakon poraza Al-Nusra Fronta, u okolici grada Arsal, očekuje se da će uslijediti iduća faza ove ofenzive, a to je bitka protiv ISIL-ovih terorista čije se uporište nalazi u blizini.

Hezbollah su na ovom prostoru već odigrali nekoliko važnih uloga u ofenzivama koje su završile njihovom pobjedom. Nešto južnije, na prostoru Qalamoun, porazili su militante 2015, godine, a prije toga izvojevali su, zajedno sa sirijskom vojskom, važnu pobjedu u sirijskom pograničnom gradu Qusair 2013. godine.

Ruske zračne snage izvele oko 6.000 udara širom Sirije samo u posljednja dva mjeseca

Ruske zračne snage u Siriji bombardovale su teroriste, plaćenike i druge vrste napadača skoro 6.000 puta tokom protekla dva mjeseca, rekao je Sergej Rudskoi načelnik Glavne Direkcije za operacije u Ruskom Generalštabu.

Rudskoi je izričito naveo da su Ruske vazdušno-kozmičke snage (RuAF) obavile 2.010 letova iznad Sirije i izvele oko 5.850 vazdušnih napada protiv vojnih sredstava “prijestupnika”.

Štaviše, načelnik generalštaba istakao je da su Ruske zračne sile uništile niz operativnih i strateških ciljeva koji pripadaju različitim naoružanim grupama koje se bore protiv provladinih snaga, uključujući baze, komunikaciona čvorišta, oružje, skladišta municije i kampove za obuku.

Sama priroda meta pogođena od RuAF-a, demonstrira naglasak koji Rusija stavlja na strateške zadatke, za razliku od samo taktičke zračne podrške za pro-vladine snage.

 

(Global CIR/AMN/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj