NAJSLABIJA TAČKA KANCELARKE? Šulc u kampanju vraća temu izbjeglica

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Martin Šulc upozorio je juče da bi se izbeglička kriza iz 2015. mogla ponoviti ako EU ne poduzme hitne korake, vraćajući u kampanju temu izbjeglica neugodnu za njegovu protivkakdidatkinju na predstojećim parlamentarnim izborima kancelarku Angelu Merkel.

Šulc je u razgovoru za Bild am Zontag ukazao na to da je 2017. više od milion izbjeglica, potpuno nekontrolisano, ušlo u Njemačku.

– Tada je njemačka kancelarka, želeći dobro i iz humanitarnih razloga, otvorila granice prema Austriji. Nažalost bez prethodnog dogovora s našim partnerima u Evropi. Ako sad ne budemo djelovali postoji opasnost da se situacija ponovi – upozorio je Šulc.

On je Merkel optužio da svesno izbjegava temu izbjeglica u predizbornoj kampanji.

Analitičari smatraju da Šulc pokušava da dva mjeseca uoči izbora u javnost ponovno vrati po kancelarku vrlo osetljivu temu izbeglica, a istovremeno kritikuju njegovu taktiku smatrajući da bi mogla pogodovati samo populistima, prenosi Hina.

– Ne treba zaboraviti da SPD posljednjih četiri godine vlada zajedno s kancelarkom i da je zajedno s Angelom Merkel nositelj izbjegličke politike. Postavlja se pitanje kome bi sad, osim populistima iz Alternative za Njemačku (AfD) koristilo oživljavanje izbjnegličke tematike, posebno na ovako senzacionalistički način kako to cini SPD-ov kandidat Šulc – rekao je analitičar javnog servisa ARD Arnd Henze.

Uoči svog odlaska u Italiju naredne nedjelje i susreta sa premijerom te zemlje Paolom Đentilonijem, Šulc je ukazao na “dramatični broj” izbjeglica koji svakodnevno pristižu u italijanske luke.

Kako prenosi hrvatska agencija, Šulc će se sa Đentilonijem založiti za hitne mjere koje uključuju prihvat izbjeglica u drugim zemljama članicama EU, što bi se finansiralo iz evropskih fondova.

On je, međutim, odbacio mogućnost da Njemačka ponovno primi izbmjeglice. – Sada su na redu druge članice EU – istakao je Šulc.

 

 

 

(Global CIr/Agencije)

 

Komentiraj