IZRAEL PODLEGAO PRITISCIMA: Netanyahu naredio uklanjanje detektora metala s prilaza Platou džamija u Jerusalemu, Palestinci slave

Izraelska vlada je odlučila ukloniti detektore metala na prilazima Platou džamija u Jerusalemu, priopćio je u utorak ured premijera Benjamina Netanyahua.

Izraelski sigurnosni kabinet prihvatio je “preporuke svih sigurnosnih služba da se provjera pomoću detektora metala zamijeni sigurnosnom provjerom koja se temelji na naprednim tehnologijama i drugim sredstvima”, ističe se u priopćenju.

Kada se pročula vijest o ovoj odluci, više stotina Palestinaca okupilo se u blizini jednog od ulaza na Plato džamija da je proslave. To mjesto, treće sveto mjesto islama, sveto je i židovima koji ga zovu Brdo hrama.

Jedan je Palestinac ispalio vatrometnu raketu, na što je intervenirala izraelska policija rastjeravši skup šok bombama. Izraelske vlasti su postavile detektore metala na prilaze Platou nakon ubojstva dvojice izraelskih policajaca u napadu trojice izraelskih Arapa 14. srpnja.

Odluka o uklanjanju detektora događa se nakon susreta Netanyahua i jordanskog kralja Abdulaha II. Jordan je službeno čuvar muslimanskih svetih mjesta u Jerusalemu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj