KAD ZVIZDIĆ ‘KORMILARI’ PROCESOM EU INTEGRACIJA! Sedam mjeseci od preuzimanja upitnika EK, a BiH i dalje daleko od konačnih odgovora

Bosna i Hercegovina je probila rok koji je sama sebi postavila za odgovoranje na upitnik Evropske komisije, a kako stvari sada stoje, ni u narednih nekoliko mjeseci na tom polju neće se puno toga uraditi.

Dok su ostale zemlje iz regiona koje su prošle taj proces na upitnik odgovarale od 45 dana do četiri mjeseca, BiH ni nakon sedam mjeseci nije ni blizu da završi taj posao.

Upitnik Evropske komsije BiH je zvanično uručen početkom decembra prošle godine i tada su vlasti sebi  zadale rok od šest mjeseci da završe taj posao i odgovore na 3.242 pitanja.

“Tačno je, rokovi su probijeni, ali očekujem da ćemo u kasnu jesen imati sve odgovore i onda ostaje problem prevođenja. Prema informacijama kojima raspolažem, tehnički su riješene neke stvari, mehanizam koordinacije u tom smislu je profunkcionisao i ne vidim razloga da se to više odugovlači”, rekao je Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje probleme kada se konačno bude odgovaralo na pitanja, Lovrinović kaže da će svakako biti problema, ali da je zato tu mehanizam koordinacije koji je i napravljen da se rješavaju problemi koji se pojave.

Da odgovaranje na upitnik neće biti nimalo lak posao, govori i činjenica da odgovore treba da usaglase radne grupe za evropske integracije, a u nekima od njih ima čak 98 članova.

Te radne grupe su formirane i nedavno su počele sa radom, međutim prema nezvaničnim informacijama, rokovi koji su im zadati takođe će biti probijeni.

“One su s radom počele 30. juna i do danas je sastanke održalo 25 radnih grupa. Radne grupe obrađuju odgovore u skladu sa smjernicama za njihovu pripremu, referiraju na izvore podataka, unose dopune tamo gdje su evidentne promjene poput usvajanja novih propisa i metodološki ujednačavaju obim i nivo podataka”, rekla je Marina Kavaz-Siručić, portparol Direkcije za evropske integracije BiH.

U ovoj direkciji kažu da se posao odgovaranja na upitnik Evropske komisije odvija brzinom koju omogućava mehanizam koordinacije i da bi posao u okviru radnih grupa trebalo da bude okončan početkom septembra.

“Nakon toga bi uslijedilo sukcesivno prevođenje na engleski, kao i priprema odgovora koje radne grupe eventualno ne uspiju finalizirati u ostalim tijelima sistema koordinacije”, kažu u Direkciji za evropske integracije BiH.

Odgovaranje na upitnik Evropske komisije biće svojevrsni test za mehanizam  koordinacije s obzirom na to da je gotovo sigurno da radne grupe neće moći usaglasiti sve odgovore. U tom slučaju pitanja se delegiraju potkomisijama, zatim Komisiji za evropske integracije, a ukoliko ni tu ne bude dogovora, problem se “diže” na tijelo koje se zove Ministarska konferencija, iznad koje je samo Kolegijum za evropske integracije i njega čine entitetski i kantonalni premijeri te predsjedavajući Savjeta ministara BiH i njegovi zamjenici kao i gradonačelnik Brčko distrikta.

Kako nam je potvrđeno iz nekoliko izvora, najmanje tridesetak pitanja će doći do Kolegijuma za evropske integracije, a jedno od njih biće broj stanovnika i da li se planira promjena Ustava BiH.

Vrijeme odgovaranja država u regionu

Srbija na 2.483 pitanja – 45 radnih dana

Crna Gora na 2.178 pitanja – oko četiri mjeseca

Albanija na 2.280 pitanja – četiri mjeseca

Hrvatska na 4.560 pitanja – tri mjeseca

Makedonija na oko 4.666 pitanja – četiri mjeseca

BiH na 3.242 pitanja – ?

 

(Global CIR/Nezavisne)

Komentiraj