KO ĆE NA RAZGOVOR O KOSOVU? Šešelj tvrdi da Vučić hoće Nobela za mir, SPC, SANU i DSS spremni da pričaju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je sve građane na dijalog o Kosovu i Metohiji, a opoziciji je poručio da želi dijalog i da je spreman za njega. Pored opozicije, poziv će dobiti i SANU, SPC kao i nevladina udružnje. Svi oni spremni su za dijalog, međutim opozicija je i u ovom slučaju podieljena.

Zoran Živković je konkretno poručio da se pozivu neće odazvati, a Vojislav Šešelj je dijalog ocijenio kao “čistu glupost”. Predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović rekao je da je najava predsjednika Aleksandra Vučića o otvaranju društvenog dijaloga o Kosovu dobra prilika da se otvori i dijalog o evropskim integracijama jer su, kako je naveo, ta dva procesa povezana. Jovanović je za Betu rekao da će se DSS odazvati pozivu na dijalog zbog važnosti teme, ali je dodao da dijalog za tu stranku dolazi u obzir samo ako će se razgovarati o strategiji očuvanja Kosova u sastavu Srbije, “pa makar ona podrazumijevala duži historijski period”.

“Dijalog može da se vodi samo o tome kako na najbolji način štititi teritoriju Srbije u koju spadaju i Kosovo i Metohija. Treba iznijeti elementarne istine da ne treba žuriti sa konačnim rešenjem, to je megalomanska ambicija. Takvi sukobi se rješavaju decenijama”, kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, najlogičnije i najoperativnije je da dijalog liči na konsultacije u kojima bi politički, ali i društveni akteri poput Srpske pravoslavne crkve i SANU, iznijeli svoje stavove i “sučelili mišljenja ako je potrebno”.

“Srbija treba da jača jer sada nije u poziciji da zadovolji sve svoje nacionalne interese. Treba obezbijediti nesmetan život Srbima na Kosmetu, ekonomski prosperitet, a to se ne može postići tako što će se davati dodatni legitimitet secesionističkim institucijama u Prištini. To je uzak ali jedini put, sve ostalo je šarena laža”, kazao je lider DSS-a.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da za Kosovo treba naći održivo rešenje, ali sumnja da se o tome može postići konsenzus.

“Mora da se udari na razlog zbog čega postoje sukobi, da se riješi uzrok svih problema inače će taj problem biti trajno prisutan”, rekao je Dačić poslije razgovora sa šeficom bugarske diplomatije Ekaterinom Zaharievom.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, Dačić kaže da smatra da ne može biti konsenzusa, ali da može biti pokušaja da se razgovara i da svako iznese svoje mišljenje.

“Moji stavovi su jasni i poznati svima, o tome pričam već deset godina”, rekao je Dačić i dodao da bi bio srećniji da se o tom oziiljno razgovaralo prije 10 godina.

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj smatra da je najava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o otvaranju društvenog dijaloga o Kosovu čista glupost i da tu nema više šta da se priča.

“Ja sam dijalog o Kosovu završio. Šta ima više da se vodi dijalog”, rekao je Šešelj agenciji Beta. On je dodao da Srbija treba da prekine briselske pregovore jer idu u korist Albanaca i da Rusija treba da bude “sila zaštitnica”.

“Ako je Aleksandar Vučić zamislio da Nobelovu nagradu za mir treba da dijeli sa Hašimom Tačijem, treba da razmisli šta će srpski narod o tome da misli”, zaključio je Šešelj.

Predsjednik Pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da poziv predsednika na dijalog o Kosovu predstavlja pripremu javnosti za priznanje Kosova i izbacivanje pokrajine iz ustavne preambule.

“Dačićeva i Vučićeva vlast već je priznala nezavisno Kosovo, napravila granicu sa Kosovom i Metohijom i ukinula srpske državne institucije potpisujući antiustavni Briselski sporazum. Sada je na red došlo javno međunarodno priznanje nezavisnog Kosova od naših vlasti i prihvatanje da lažna država dobije stolicu u UN-u”, naveo je Obradović.

On dodaje da predsjednik države sada pokušava da pripremi teren za to i da u sopstvenu izdaju Kosova uvuče i druge dijelove srpskog društva. Predsjednik Dveri je rekao da nema problem da sve to kaže Vučiću i u lice, ali da će odluku o tome da li će se odazvati njegovom pozivu doneti kada poziv dobije.

“Ne želimo da učestvujemo u Vučićevim pozorišnim i medijskim predstavama. Mada osjećam određeno zadovoljstvo da mu u lice ponovim ono zbog čega sam dobio više opomena i kazni na sjednici Skupštine Srbije: da je izdao Kosovo i da će pred budućim generacijama biti obilježen kao – da citiram akademika i predsjednika Političkog savjeta Dveri Kostu Čavoškog – veleizdajnik”, dodao je on.

Predsjednik Nove stranke, Zoran Živković, ranije je rekao da je Vučićev poziv opoziciji licemjeran i jer je predsjednik ljude sa kojima treba da razgovara više puta nazivao pogrdnim imenima.

Živković je poručio da se neće odazvati pozivu na dijalog, koji bi prema njegovim riječima, trebalo da se vodi kako u Skupštini, tako i među svim relevantnim političkim činiocima.

Lider građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ideju predsednika Vučića ocjenjuje kao dobru i dodaje da su takvu ideju imali i Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica i Boris Tadić.

“Angažovanje na formiranju zajedničkog stava koji bi preživeo jedan izborni ciklus bilo bi jako važno, mada mislim da je to dosta teška misija”, rekao je Ivanović za agenciju Beta.

Prema njegovim riječima, važno je predvidjeti ishod tog dijaloga jer, kako je naveo, “u ozbiljan dijalog o statusu i ostalim temama se ne može ući bez jasnog rezultata”.

Kaže da je trenutna situacija takva da Srbi u kosovskim Albancima nemaju sagovornike.

“Albanci smatraju da je Kosovo nezavisno, a mi ne mislimo tako”, kazao je Ivanović i dodao da među albanskim liderima na Kosovu ne postoji niko toliko jak i dominantan da bi na sebe mogao da preuzme vođenje tako ozbiljnih razgovora. Albanci, generalno, ne osjećaju potrebu za tim. A ako se razgovori ponovo otvore na osetljive teme (pitanje statusa), moramo imati albanskog lidera koji je pandan Vučiću. Naš predsjednik je dovoljno jak, ali oni nisu”, ocenio je Ivanović.

Iz SPC poručuju da će Crkva “rado pomoći državnom vrhu”, a spremnost da daju svoje mišljenje iskazao je i generalni sekretar SANU Marko Anđelković. “Predsjednik Republike učinio bi čast SANU ako bi pozvao članove Akademije da iznesu svoje mišljenje o temema važnim za naše društvo, pa tako i o KIM”, rekao je Anđelković za Novosti.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević kaže da će se njegova organizacija odazvati i aktivno učestvovati u domenima koji se tiču ljudskih prava i pravosuđa.

Predsjednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht kaže da će odluku o tome da li će prihvatiti poziv donijeti poslije konsultacija sa svojim timom, ali smatra da je dijalog o svim ključnim pitanjima u društvu neophodan.

Ona smatra da bi bilo dobro da u takvom dijalogu učestvuju sve strukture – od Akademije nauka i umjetnosti, univerziteta, civilnog društva, nezavisnih istraživačkih institucija, medija , privrednih subjekata. “Naravno, on podrazumijeva i učešće donosilaca odluka, predstavnike vlasti i političke opozicije”, napominje Liht.

 

(Global CIR/Nedeljnik)

Komentiraj