SOLIDARNOST SA MUSLIMANSKIM VJERNICIMA: Arhiepiskop naredio da se sutra zatvore sve crkve i da pravoslavci idu pred džamiju al-Aqsa

Teodosije Atallah Hanna zatražio je da sutra budu zatvorene sve crkve u znak solidarnosti s muslimanskim vjernicima nakon što su izraelske vlasti pojačale restriktivne mjere ispred džamije al-Aqsa, svetog mjesta muslimana cijelog svijeta.

Hanna je pozvao sljedbenike svoje crkve da jedinstveno odlaze pred džamiju u znak solidarnosti sa „svojom muslimanskom braćom i sestrama“, objavili su večeras palestinski aktivisti za ljudska prava.

Izrael je u sklopu provođenja „sigurnosnih mjera“ postavio „pametne“ kamere, infracrvene detektore metala i rendgenske sigurnosne skenere ispred džamije. Također, u ponedjeljak su postavli dodatne željezne barijere ispred kapije Al-Asbat koja vode ka džamiji.

Zbog toga muslimani već danima klanjaju ispred džamije al-Aqsa, a postupci Izraela su međuvremenu isprovocirali eskalaciju nasilja i više ubistava. Ovakvi potezi izazvali su reakcije Arapske lige koja je Izraelu poručila da se „ ne igra s vatrom“.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj