NA UDARU OPSKRBA EVROPE PLINOM! Njemačka upozorava SAD na posljedice sankcija protiv Rusije

Njemački dokancelar i ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel oštro je upozorio SAD da sankcije koje je uveo Rusiji ne primjenjuje i na europske tvrtke koje posluju s Moskvom.
“Mi ekstrateritorijalnu primjenu američkih sankcija koje bi pogodile i europske tvrtke nećemo prihvatiti ni pod koju cijenu”, rekao je Sigmar Gabriel dodajući da je s tim stavom upoznat službeni
Washington.
Berlin strahuje da bi američke sankcije mogle pogoditi njemačke i europske tvrtke koje s Rusijom surađuju na polju energetike. Posebice je na udaru projekt Nord Stream II koji je važan za opskrbu Europe ruskim plinom.

Sankcije su dio Trumpove protekcionističke politike”

Gabriel sumnja da su sankcije povezane s protekcionističkom politikom novog američkog predsjednika Donalda Trumpa: “Sankcije nisu prikladni instrument za poticanje vlastitih nacionalnih
izvoznih interesa i zaštite domaćeg energetskog sektora”, rekao je.
Kongres je ovoga tjedna, prvi put bez prethodnog dogovora s europskim partnerima, odlučio uvesti nove sankcije Rusiji zbog aneksije Krima i navodnih hakerskih napada tijekom predsjedničke predizborne kampanje 2016.

“Razvoj situacije je u Trumpovim rukama”

Gabriel je rekao kako je razvoj situacije “u rukama Donalda Trumpa” i ponudio suradnju na tom polju: “Njemačka vlada i dalje ostaje pri svojoj ponudi za zajedničkom politikom prema Rusiji”, rekao je.
Njemačka u sklopu zajedničkih EU sankcija vrši pritisak na Moskvu kako bi se pronašlo rješenje za problem Krima.Američki Senat je ogromnom većinom glasova u četvrtak navečer u Washingtonu odobrio uvođenje novih sankcija Rusiji, Iranu te Sjevernoj Koreji, a prije toga odobrene su u Zastupničkom domu Kongresa.
Prijedlog će biti upućen Trumpu, koji ga može potpisati ili staviti veto, a uoči glasanja u Kongresu imao je primjedbe na uvođenje novih sankcija Rusiji. Moskva je u petak odmah odgovorila i naredila da SAD smanji broj svoga diplomatskog osoblja do 1. rujna, a zaplijenit će “daču” i skladište koje koriste američki diplomati.
(Global CIR/Agencije)
Objavljeno u:

Komentiraj