PREMIJER O JAVAŠLUKU U ‘VODOVODU’! Konaković poručio direktoru VIK-a: “Ako su slušali premijera i zapošljavali nelegalno, treba da odu sami”

“Šest miliona je vodovodu mimo redovnih nekih aktivnosti prebačeno za rekonstrukciju vodovodne mreže, nabavku opreme, kupovali smo im bagere, alate koji im nedostaju, nisu imali mjerač protoka kojim su mogli slušati da li je puknuta ili nije vodovodna cijev”, navodi Konaković.

Generalni direktor VIK-a Sarajevo Nezir Hadžić danas je iznio niz optužbi na račun Vlade KS i premijera Elmedina Konakovića, a uoči rasprave o Izvještaju o radu ViK-a za 2016. godinu, koji je na dnevnom redu sjednice Skupštine KS-a, zakazane za 31. juli. S druge strane Konaković negira sve optužbe.

Tvrdi  da je stanje u svim segmentima rada znatno unaprijeđeno, uz opasku „da se ne radi o nesposobnosti nove uprave, nego, kako se čini,  o njenoj nepodobnosti“. Požalio se i na permanentno smanjenje budžetskih izdvajanja za ViK u posljednjih nekoliko godina, te  na to da je Uprava VIK-a pune dvije godine pod konstantnim pritiskom i spinovima premijera na Konakovića.

“Ja već dobru godinu i po vršim pritisak na VIK, svakodnevno. Volio bih da nije tako,. Moram, vodovod nije u stanju da se nosi sa trenutnim problemom. I kada me optužuju za pritisak tu su potpuno upravu. Ja imam svoj lični interes. Moj lični interes je da prestanu redukcije. Da mogu, išao bih u ViK svaki dan i radio njihov posao. Nemam nadležnost. Tu vrstu pritiska oni mogu osjećati.”, rekao je za TV1 Konaković.

Dodaje da to dovoljno govori o njihovom menadžmentu.

“Ako su slušali premijera i zapošljavali nelegalno, treba da odu sami. Nisam ih ja puno optuživao, to ću uraditi tek na Skupštini KS. Čini mi se da su ih mnogo više optuživali mediji koji su pisali o nekim imenima, prezimenima, rodbinskim vezama. Do mene su naravno takve informacije dolazile. Neke sam provjerio i o njima ćemo sigurno govoriti na Skupštini”, kaže Konaković.

“Premijer nas često proziva zbog kupovine automobila. Naravno da smo ih kupili i kupit ćemo ih još. Naši auti su iz 1998. godine i oni su na izdisaju”, kaže  Hadžić.

“Njihov poslovni izvještaj je šarena laža.  Vidio sam da su tamo povećani prihodi. Rashodi su im enormno veći, zato što su između ostalog kupili 11 vozila, pa izvršni direktor ViK-a ima vozilo i vozača, pa direktor ViK-a kupi vozilo koje je bolje od svakog Vladinog vozila. Niz je tih pokazatelja”, odgovara Konaković, prenosi TV1.

Hadžić je optužio premijera i da je izdvojio samo hiljadu KM za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Butila, iako se Vlada KS obavezala da će osigurati finansijsku održivost.

“Šest miliona je vodovodu mimo redovnih nekih aktivnosti prebačeno za rekonstrukciju vodovodne mreže, nabavku opreme, kupovali smo im bagere, alate koji im nedostaju, nisu imali mjerač protoka kojim su mogli slušati da li je puknuta ili nije vodovodna cijev”, navodi Konaković.

Direktor VIK-a tvrdi i da je Vlada KS zahtijevala izradu detekcija i da je za to izdvojila dva miliona KM te da je traženo da se raspiše međunarodni tender za izbor eksternog konsultanta, te optužuje premijera da je vršio pritisak u smislu da se za najpovoljnijeg ponuđača odabere Dževad Koldžo.

“Vidio sam te optužbe da ja favorizujem gospodina Koldžu, to je takođe tačno. Izmolio sam tog čovjeka koji je svjetski brend iz BiH koji radi detekcije u zemljama trećeg svijeta. U Albaniji, CG, a nikada nije mogao vodovodu prići. Taj nam je Koldžo spasio obraz nekoliko puta zato što je golim okom vidio koliko vodovod griješi. Oni se plaše takvih ljudi. Nisu mu dozvolili da priđe ViK-u, čak su negirali zaključke Vlade koji ih obavezuju da Koldžu i direktora zeničkog vodovoda, koji je u tom gradu smanjio gubitke za 25 posto, ljudima nisu dali priliku da im pokažu kako se to radi.”, kaže za TV1 Konaković.

Konaković kaže da  su u VIK-u upravu kada kažu da su dali svoj maksimum, ali da njihov maksimum nije ni mimum onoga što je građanima kantona potrebno: “Koliko se stanje popravilo ja osjetim opet ovih dana na svojoj koži. Stalno šetam kroz grad i stalno me ljudi ponovo zaustavljaju, govore o redukcijama, o gubicima, o nečemu što se matematički uopšte nije popravilo”, kaže Konaković.

“Paralelno sa njihovim press konferencijama famoznim iskoči neka informacija poput ove da su privatnoj firmi danas dali posao od milion maraka za očitanje mjerača i printanje računa. Eto  o tome ćemo govoriti”, zaključuje Konaković I dodaje da je bilo svega u ViK-u, te da će ovaj izvještaj pokazati svu potrebnost cjelokupnog ambijenta za raspravu.

Najvljuje da će puno više govoriti na Skupštini.

 

(Global CIR/Vijesti.ba)

Komentiraj